Taşınmazın gayrimenkul yatırım ortaklığına sermaye olarak konulması - Özmen, Taha Rıza (My University, 2024)
“Taşınmazın Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına Konulması” başlıklı tezimizde Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına taşınmazın ve çalışmamızla örtüştüğü ölçüde Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde gayrimenkule dayalı ayni hak biçiminde ifade edilen ve tarafımızca sınırlı ayni hakların kastedildiği sonucuna ulaştığımız değerlerin sermaye olarak konulması konusu çeşitli yönleriyle inceleme konusu yapılmıştır. Birinci bölümde, ana hatlarıyla kolektif yatırım kuruluşu kavramı ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kavramı çerçevesinde GYO’nun tarihçesi, amacı ve işlevi, GYO’nun başarılı uygulandığı ülkelerde ve ülkemizde gelişimi, hükümleri, tanımı, hukuki niteliği, türleri, kuruluşu, faaliyet konuları ve denetimi hususları GYO kavramının mahiyetini belirlemek adına kısaca ele alınmaya çalışılmıştır. Bu bölümde ayrıca, GYO’ya uygulanacak hükümlerden Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-48.1) (“Tebliğ”) düzenlemesinin hukuki niteliğinin ne olduğu açıklanmaya çalışılarak, Tebliğ ve GYO’ya tatbik edilecek diğer hükümlerin uygulanma sırası üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde ayrıca GYO’lar için sermaye, malvarlığı ve portföy kavramları açıklanarak GYO’da ayni sermaye yeterliliği koşulları Tebliğ ve TTK hükümleri çerçevesinde irdelenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ayni sermaye olarak GYO’ya konulabilecek değerlerin neler olabileceği tespit edilmeye çalışılmış; bu değerler arasında taşınmaz kavramı, bu kavramın kapsadığı değerler ve hangi taşınmazlar bakımından ayni sermaye engeli doğabileceği üzerinde durulmuştur. Tebliğ’in ifadesiyle, gayrimenkule dayalı haklar, gayrimenkule dayalı ayni haklar, gayrimenkul projeleri ve altyapı yatırım ve hizmetlerinin çerçevesi ve bunlardan Tebliğ’in GYO’ya ayni sermaye olarak konulması mümkün olanlar bakımından sermaye taahhüdü ve ifası prosedürü incelenecektir. Bu bölümde özellikle sermaye olarak konulma prosedürü ve taşınmazın mülkiyetinin geçiş anı ile ilgili değerlendirme ve uygulamaya yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca, ayni sermaye taahhüdüne aykırılık teşkil edecek haller hukuki sonuçlarıyla birlikte ele alınmıştır.

In our thesis titled as “Putting the Real Estate Into the Real Estate Investment Trust” the subject of real estate and easements, which are defined as real estate-based rights of which in the Communiqué, as capital, has been examined in various aspects. In the first chapter of the study, the history of REITS, its philosophy, provisions, definition, legal nature, types, formation, fields of activity, the concept of REIT and the audition are studied. Also, the basic regulations in comparative law, the concept of capital, assets, portfolio and capital in terms of REITs, the concept of immovables as contribution in kind, limited real rights and the commitment and the performance of the real estate as contribution in kind shall be examined. In the second chapter, the evaluation and implementation of the subject shall be presented in particular regarding the procedure of contribution in kind and the transfer of the ownership. Additionally, the regulations in force regarding the failure and non-performance of the commitment and compensation process shall be studied. Within the scope of the our subject, the possibilities related to (not) fulfilling the commitment shall be discussed with the legal consequences. Terminally, the legal consequences of not fullfilling the commitment shall be studied.
Putting the real estate into the real estate investment trust as capital
Keywords: Ayni Sermaye; Capital in Kind; Capital Markets; Değerleme REIT; GYO; Özel hukuk; Private law; Taşınmaz