Kültürel mirasın aktarımında illüstrasyon sanatının önemi ve minyatür sanatıyla karşılaştırılması - Yıldırım, Merve (My University, 2022)
Kültürel miras geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kurmamıza yardımcı olmakta, kültürel ifadeleri anlamamıza, bulunduğumuz dönemi yorumlamamıza ve yarınları şekillendirmemize olanak sağlamaktadır. Kültürel miras unsurları tarihi, toplumsal, sosyal, kültürel, ekonomik, eğitsel, sanatsal değerleri yansıtırlar. Toplumsal ve kültür değerler ile şekillenen minyatür ve illüstrasyon sanatları kültürel miras kavramından bağımsız düşünülemez. Dolayısıyla her iki sanat tarafından incelenmeye, araştırılmaya değer görülen kavramlar arasında yerini almış, korunması ve geleceğe aktarılması amaçlanmıştır. Minyatür sanatının zengin görsel detayları çeşitli toplumların özelliklerini yansıtmakta, kültürel miras aktarımına katkı sağlamaktadır. Minyatür sanatı geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kurarak, günümüzü anlamamıza ve yarınlarımızı şekillendirmemize olanak tanır. Bulunduğu dönemin tarihi ve toplumsal birikimini yansıtmasıyla beraber sanatsal değeriyle de ön plandadır. Kültürel çeşitliliğe kaynaklık etmekte, çeşitli kuruluşlar tarafından geleceğe aktarılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Minyatür sanatı teknolojinin gelişimi ve modern tekniklerin ortaya çıkmasıyla beraber dijital dönüşüme uğramıştır. İllüstrasyon sanatının gelişen teknoloji ve tekniklere karşı kendisini güncel tutabilmesi kültürel miras aktarımı ve sürdürülebilirliğindeki önemini ortaya koymaktadır. Bu durum minyatür ve illüstrasyon sanatlarının karşılaştırılmasını gerekli kılmıştır. İllüstrasyon sanatı zengin anlatım biçimleriyle, görsel imgelere dayalı iletişim kurma, bilgi aktarma özelliğiyle kültürel mirasın korunmasında ve sürdürülebilirliğinde önem arz eden sanat dalları arasında yer almaktadır. İllüstrasyon ve minyatür sanatları tarihsel süreçte benzer ve farklı özellikleriyle dikkat çekmiştir. Bu etkileşim “Kültürel Mirasın Aktarımında İllüstrasyon Sanatının Önemi Ve Minyatür Sanatıyla Karşılaştırılması” konulu tezimin çıkış noktasını oluşturmuştur. Günümüze ulaşmış ve uygulanmakta olan çoğu illüstrasyon kültürü yansıtmakta, kültürel değerleri sembolize eden imgelerden oluşmaktadır. Bu doğrultuda, kültürel mirasın aktarımında illüstrasyon sanatının öneminin araştırma sonucunda elde edilen verilerle ortaya konması, minyatür sanatıyla karşılaştırılmasının incelenmesi, bilim ve sanata katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Cultural heritage helps us to connect the past and the future, allows us to understand cultural expressions, interpret the current period and shape the future. Cultural heritage elements reflect historical, social, cultural, economic, educational and artistic values. Miniature and illustration arts, which are shaped by social and cultural values, cannot be considered independently of the concept of cultural heritage. Therefore, it has taken its place among the concepts that are considered worthy to be examined and researched by both arts, and it is aimed to be preserved and transferred to the future. The rich visual details of miniature art reflect the characteristics of various societies and contribute to the transfer of cultural heritage. Miniature art connects the past and the future, allowing us to understand our present and shape our future. It is at the forefront with its artistic value as well as reflecting the historical and social accumulation of its period. It is a source of cultural diversity, and it is aimed to be transferred to the future by various organizations and to ensure its sustainability. Miniature arts has undergone digital transformation with the development of technology and the emergence of modern techniques. The fact that the art of illustration can keep itself up to date against developing technology and techniques reveals its importance in the transfer and sustainability of cultural heritage. This situation necessitated the comparison of miniature and illustration arts. The art of illustration is among the branches of art that are important in the preservation and sustainability of cultural heritage with its rich expression forms, communication based on visual images, and information transfer feature. Illustration and miniature arts have attracted attention with their similar and different characteristics in the historical process. This interaction formed the starting point of my thesis titled “The Importance Of Illustration Art In The Transfer Of Cultural Heritage And Its Comparison With Miniature Art”. Most of the illustrations that have survived and are being applied reflect the culture and consist of images that symbolize cultural values. In this direction, it is aimed to reveal the importance of illustration art in the transfer of cultural heritage with the data obtained as a result of the research, to examine its comparison with the art of miniature, and to contribute to science and art.
Keywords: Communication; Digital Transformation; Dijital Dönüşüm Cultural Heritage; Grafik sanatlar; Graphic arts; Illustration; Intercultural; İllüstrasyon; Kültürel Miras; Kültürlerarası İletişim; Miniature; Minyatür