Yapay zekâ desteklı̇ sosyal dı̇nleme platformlarının dı̇jı̇tal halkla ilı̇şkı̇lere katkısı : bı̇r alan araştırması ve sosyal dı̇nleme örneğı̇ - Yılmaz Tiryaki, Esra (My University)
Dijital halkla ilişkiler alanında kullanılabilecek birçok yapay zekâ teknolojisi bulunmakta, uygulayıcıların kullanabileceği araçlar çeşitli uygulama alanları bağlamında sıralanmaktadır. Bu uygulama alanları arasında ise bazı konuların ön plana çıktığı gözlemlenmekte, bunlardan birini sosyal dinleme oluşturmaktadır. Bu bağlamda sosyal dinlemenin neden önemli olduğu, ne sağladığı ve alana nasıl katkılar sunduğunun ortaya konulması önem teşkil etmektedir. Bu tez çalışması ile; dijital halkla ilişkilerde sosyal dinleme platformu kullanımını tespit etmek, kullanımının neler sunduğunu belirlemek, alana katkısını ortaya koymak, dijital halkla ilişkilerin hangi uygulama alanlarına ne gibi katkılar sağladığını tespit etmek, daha fazla kazanım elde etmek için yapılabilecekleri açığa çıkarmak ve gelecek öngörülerine ulaşmak amaçlanmaktadır. Belirlenen amaçlar doğrultusunda halkla ilişkiler ajanslarında çalışan 25 uygulayıcı ve 6 sosyal dinleme platformu yetkilisi olmak üzere toplamda 31 kişiyle derinlemesine görüşmeler yapılmış, Sprinklr sosyal dinleme platformu kullanılarak vaka analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular; sosyal dinleme platformlarının dijital halkla ilişkilerde büyük oranda kullanıldığını, birçok noktada ve beş uygulama alanında önemli katkılar sağladığını, özelliklerinin geliştirilmesiyle ve uygulayıcıların çeşitli rolleri yerine getirmesiyle bu katkıların çoğalacağını ve gelecekte öneminin artacağını göstermiştir.

There are many artificial intelligence technologies that can be used in the field of digital public relations, and the tools that practitioners can use are listed in the context of various application areas. It is observed that some issues come to the fore among these application areas, one of which is social listening. In this context, it is important to reveal why social listening is important, what it provides and how it contributes to the field. The aim of this thesis is to determine the use of social listening platforms in digital public relations, to determine what it offers, to reveal its contribution to the field, to determine what contributions it makes to which application areas of digital public relations, to reveal what can be done to achieve more gains and to reach future predictions. In line with the determined objectives, in-depth interviews were conducted with a total of 31 people, 25 practitioners working in public relations agencies and 6 social listening platform officials, and a case analysis was conducted using the Sprinklr social listening platform. The findings show that social listening platforms are widely used in digital public relations, that they have made significant contributions at many points and in five application areas, and that these contributions will increase and become more important in the future as their features are improved and practitioners fulfill various roles.
The contribution of artificial intelligence supported social listening platforms to digital public relations : a field research and social listening example
Keywords: Contributions of Social Listening; Digital public relations; Dijital halkla ilişkiler; Dijital Halkla İlişkiler; Social listening; Social Listening Platform; Sosyal dinleme; Sosyal Dinleme Platformu; Sosyal Dinlemenin Katkıları Artificial Intelligence; Yapay Zekâ