Uluslararası işletmelerde uygulanan rekabet stratejileri ve Azerbaycan’da bir uygulama - Mahmudov, Emil (My University, 2006)
ULUSLARARASILAŞAN İŞLETMELERDE UYGULANAN REKABET STRATEJİLERİ VE AZERBAYCAN’DA BİR UYGULAMA Son yıllarda şirketlerin uluslararasılaşması iç pazarlardaki arz fazlasından kaynaklarının karlılık düşüşü sorununu aşmak için alternatif bir çözüm olmuştur. Bu süreç içinde birçok şirketler ulusal sınırlar dışına çıkarak küreselleşen pazarlarda belli bir yer edinmeye çalışmaktadır. Bu pazarlar içerisinde Azerbaycan jeopolitik konumu itibarıyle kendisine özgü bir yer tutmaktadır. Birçok uluslararasılaşmış şirketler Azerbaycan pazarında da küresel deneyim ve birikiminleri ile etkili olmaya çalışmıştır. Girenlerden önemli bir bölümü umdukları karlılığı elde edemediği için pazardan çekilmiştir.Çalışmanın örneklemini oluşturan şirketler başarılı olup faaliyetlerini sürdürenlerdır. Uyguladıkaları genel rekabet stratejisinin türü ve bundan bağımsız olarak uyguladıkları giriş taktikleri hangisi olursa olsun, tüm şirketlerin başarılı olduğu görülmektedir. Pazara ilk giren olmamaları ve ciddi yerel rekiplerin bulunmaması nedeniyle büyük çoğunluğun rekabetle yüzleşmeyi tercih ettikleri gözlenmiştir. Şirketlerin uluslararası rekabet koşullarında elde ettikleri avantajlardan çok ister direkt, isterse dolaylı yollarla karşılaştıkları engellere Azerbaycan koşullarına uygun çözüm bulabildikleri oranda başarılı oldukları gözlenmiştir.

THE COMPETITION STRATEGIES APPLIED AT THE INTERNATIONAL CORPARATIONS AND AN APPLICATION IN AZERBAIJAN Internationalisation of the companies has been an alternative solution for overcoming of the problems related to low-profit steming from the oversupply at the domestic markets. In this process, many of the companies try to have a certain position at the global markets as going beyong the national frontiers. Azerbaijan has special place in these markets because of its geopolitical position. Many of the internationalised companies have tried to become effective with their global experience and know-how experience. A serious part of those companies who have entered this process have drawn from the market due to lack of profit and their expectations. The companies which are successful and continuing their activities have established the studying exemplification procedure. No matter what are the general competition strategies of them and no matter what they apply as entering tactics using freely from this, it has been observed that all of those companies are successful. As they are not the first companies entering the market and as they haven’t the serious local rivals, it was also observed that many of those companies have preferred coming face to face with the competition. More than the advantages obtaining by the companies at the international competitive conditions, it was observed that they are able to find the appropriate solutions for direct and indirect obstacles pursuant to Azerbaijan conditions.
Keywords: Rekabet_Azerbaycan; Rekabet, Uluslararası