Farklılaştırılmış öğretimin üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ve eleştirel düşünme eğilimi üzerine etkisi : Bir eylem araştırması - Kazancı, Eda (My University, 2024)
Bu araştırma ilkokul üçüncü sınıf Türkçe dersinde Farklılaştırılmış Öğretim uygulamalarının öğrencilerin okuduğunu anlama ve eleştirel düşünme eğilimlerine etkisini belirlemek üzere gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma ile aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1. Üçüncü sınıf Türkçe dersinde Farklılaştırılmış Öğretim uygulamalarının öğrencilerin okuduğunu anlama ve eleştirel düşünme becerisine anlamlı düzeyde etkisi var mıdır? 2. Üçüncü sınıf Türkçe dersinde Farklılaştırılmış Öğretime dayalı etkinliklerle sınıf içi okuduğunu anlama ve eleştirel düşünme uygulamalarının etkililiği nasıldır? Araştırma eylem araştırması olarak tasarlanmıştır. Eylem araştırması nitel araştırma yöntemleri kategorisinde yer alsa da nicel yöntemler de eylem araştırmalarına dahil edilebilmektedir. Uygulama İstanbul ilinin Maltepe ilçesindeki bir devlet okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunda 19 öğrenci yer almıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Okuduğunu Anlama Başarı Testi, Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği, gözlem formu, araştırmacı günlüğü, çalışma yaprakları ve performans görevleri kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin analizinde içerik analizi ve betimsel analizden yararlanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ise IBM SPSS istatistik rneklem t-Test kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ilkokul üçüncü sınıf Türkçe derslerinde Farklılaştırılmış Öğretim uygulamalarının etkin ve uygulanabilir olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda öğrencilerin okuduğunu anlama başarı puanları anlamlı düzeyde artış gösterirken, eleştirel düşünme eğilim puanlarında anlamlı bir farklılık olmamıştır.

This research was conducted to determine the effects of Differentiated Instruction practices in the third grade primary school Turkish course on students' reading comprehension and critical thinking tendencies. The research sought answers to the following questions: 1. Do Differentiated Instruction practices in the third grade Turkish course have a significant effect on students' reading comprehension and critical thinking skills? 2. What is the effectiveness of in-class reading comprehension and critical thinking practices with activities based on Differentiated Instruction in the third grade Turkish course? The research was designed as action research. Although action research is included in the category of qualitative research methods, quantitative methods can also be included in action research. The research was carried out in a public school in Maltepe district of Istanbul. There were 19 students in the study group of the research. As a data collection tool in the research; Reading Comprehension Achievement Test, Critical Thinking Tendency Scale, observation form, researcher diary, worksheets and performance tasks were used. Content analysis and descriptive analysis were used to analyze the qualitative data of the research. For the analysis of quantitative data, Paired Sample t-Test was used by the IBM SPSS statistical program. According to the findings obtained from the research, it was seen that Differentiated Instruction practices in third grade primary school Turkish lessons were effective and applicable. At the end of the study, while the students' reading comprehension achievement scores increased significantly, there was no significant difference in their critical thinking disposition scores.
The impact of differentiated teaching on the reading comprehension and critical thinking tendency of third graders : An action study
Keywords: critical thinking; differentiated instruction; eleştirel düşünme; farklılaştırılmış öğretim; İlkokul Türkçe dersi; okuduğunu anlama; Öğrenim ve öğretim (İlk); Primary school Turkish course; reading comprehension; Turkish language --Study and teaching (Elementary); Türk dili