Örgütsel sessizliğin çalışan davranışına etkileri ve iletişim boyutuna yönelik bir araştırma - Bilir, Esra (My University, 2019)
Çalışanların sadece çalışan olarak görülmediği başlı başına bir değer olarak görüldüğü günümüz koşullarında çalışanların fikirleri ve önerileri kurumlar açısından önem taşımaktadır. Çalışanların fikir ve önerileri açıkça ifade edebilmeleri önemli bir değer olmakla birlikte sessiz kalmaları ya da sessiz bırakılmaları da yönetim yazınında önemli bir sorun oluşturmaktadır. Çalışan sessizlik davranışları, sessiz kalma ya da bırakılma nedenleri çeşitli araştırmacılar tarafından incelen bir konu olmaktadır. Bu tez çalışmasında da örgütsel sessizlik, çalışan sessizliği ve kurum içi iletişim ilişkisi anlamlandırılmaya çalışılmaktadır. Birinci bölümde; örgütsel sessizlik kavramı, örgütsel sessizliği açıklayan çeşitli teoriler, örgütsel sessizliğe neden olan örgütsel, bireysel ve toplumsal faktörler, çalışan sessizliği ve çalışanların sessizlik davranışları ve olası sonuçları ile örgütsel sessizlik ile ilgili yapılan araştırmalar incelenip örgütsel sessizliğin giderilmesine yönelik önlemler üzerinde durulmuştur. Tez çalışmasının ikinci bölümünde ise; iletişim ve kurumsal iletişim kavramı, kurumsal iletişimin amacı ve önemi, çalışanların konuşmasının önemi ve konuşma biçimleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde anket çalışması yer almaktadır ve verilerin analizinde SPSS 24.0 paketi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişlerin belirlenmesinde hipotezler, frekans testleri, korelasyon analizleri ve t-testi uygulanmıştır.

In today's conditions where employees are not only seen as employees, they are seen as a value in itself and the ideas and suggestions of employees are important for corporations. While it is an important value for employees to express their opinions and suggestions clearly, keeping them silent or being left silent also poses an important problem in the management literature. Employee silence behaviors, reasons for being silent or quitting are a subject investigated by various researchers. In this thesis, the relationship between organizational silence, employee silence and internal communication is tried to be understood. In the first section; The concept of organizational silence, various theories explaining organizational silence, organizational, individual and social factors that cause organizational silence, employee silence and employee silence behaviors and possible consequences, and researches about organizational silence are examined and measures to eliminate organizational silence are emphasized. In the second part of the thesis; The concept of communication and corporate communication, the purpose and importance of corporate communication, the importance of employee speech and speech styles were examined. In the third part, the questionnaire study is used and SPSS 24.0 package is used for the analysis of the data. Hypothesis, frequency tests, correlation analysis and t-test were used to determine the relationships between variables.
Keywords: Çalışanların Örgütsel Sessizlik Algıları; employees' perception of organizational silence; Internal communication; Kurum içi iletişim