Doğalgaz dağıtımı ve kullanım emniyetine ilişkin yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve öneriler - Ertürk, Muzaffer (My University, 2002)
DOĞALGAZ DAĞITIMI ve KULLANIM EMNİYETİNE İLİŞKİN YAPILAN ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ve ÖNERİLER Doğal gaz, güncel ve stratejik bir enerji kaynağı olarak kullanımı her geçen gün artan fosil bir yakıttır. Bu tez çalışmasında dünyada kullanımı gittikçe artan, özellikleri bakımından diğer fosil yakıtlara oranla daha temiz, ucuz ve konforlu, taşımacılığı kolay, çevresel etkileri daha iyi, daha geniş kontrol imkanları sağlayan doğal gazın toplama, iletim ve dağıtım hatları ile bu hatlar üzerinde bulunan ve bulunmasıyla fayda sağlayabilecek elemanlar ve donanımlar ele alınmıştır. Çünkü günümüz toplumunda doğal gaz dağıtım şebekeleri, hizmet sektörünün en önde gelen ve en büyük hizmet sistemleridir. Bugün artık dünyanın her yerinde gaz dağıtım hatlarında yaygın olarak kullanılan ve öncelikle tercih edilen Polietilen şebeke tekniğinin özellikleri tanıtılmıştır. Aynı zamanda yüksek basınçlarda taşınan gazın kullanıcıya verilmesi için kurulan regülatör istasyonlarının ve regülatörlerinin özellikleri tanıtılmıştır. Ayrıca doğal gaz kullanımında kullanılan kazanlar, şofbenler, sobalar ve kombilerle ilgili çeşitli emniyet tedbirlerine yönelik bilgilerin verilmesiyle birlikte doğal gaz sektöründe çalışan işçilerin uyması gereken teknik emniyet standartlarını tatbik etmeleri noktasında çeşitli bilimsel öneriler sunulmaya çalışılmıştır.

RECOMMENDATIONS AND EVALUATIONS OF APPLİED WORKS ACCORDİNG TO NATURAL GAS DISTRIBUTIONS AND USING SAFETY Natural gas Which importance is increasing on the daily basis as an energy source, is a fossil Fuel. With this work, the equipment Which should be used on natural gas gathering, transmission and disturbution lines are considered. In today's world, the natural gas networks are the primary and one of the greatest service systems. In this thesis, the specifications of polyethylene networks used commenly for the distribution of natural gas are expressed. Together with this, the specifications of regulators and regulator stations used on the high pressure transmission lines before submitting gas to the end user are also expressed. Also some scientific advices about the technical safety standarts those should be applied by the personnel working on the natural gas sector, together with the safety precautions those should be taken during the usage of cauldurons, fash heaters, stoves and muti - purpose heaters are included in this thesis.
Keywords: Doğal gaz ve sanayi gazları; Kimya mühendisliği ve ilgili konular