Türk hat san‘atından seçmeler - KANBAŞ, MAHMUT SAMİ (Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, 2017)
1982’de neşredilen Türk Hat San’atının Şâheserleri’nin eb’âdını küçültüp, muhtevâsını ve hacmini genişleterek farklı bir telîf oluşturmayı kararlaşdırdım. Evvelce 43 hat üstâdına âid 67 eserin bulunduğu albüm, bu defâ 120 hat üstâdının 265 eseriyle takriben dört kat büyümüş oldu. İlk neşriyatda yer alan örneklerden 45’i -ehemmiyetlerine binâen- bu yeni kitaba da taşındı. Bâzı hattatların tek eserine mukābil, bâzıları beş-altı eseriyle yer aldı. Bu sayının, onların değerlerine ölçü olamayacağını elbet aziz okurlarımız da takdîr edeceklerdir. Hat san’atkârlarının hayat hikâyeleri de -bilindiği nisbetde- kısa veya tafsîlatlı olarak sunulmuşdur. İsmini Türk Hat San’atından Seçmeler olarak değişdirdiğimiz yeni kitab misillû, daha birkaç adedinin neşredilebileceğini de hatırlatalım. Çünkü bu hususda o kadar bereketli ve fazla mıkdarda âsâra sâhibiz.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)