Singapur eğitim sisteminin başarısına etki eden faktörlerin incelenmesi* - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Singapur, son yıllarda yapılan PISA, TIMMS ve PIRLS gibi uluslararası öğrenci değerlendirme sınavlarında elde ettiği başarılarla dikkatleri üzerine çeken bir ülkedir. Ülkelerin eğitim alanındaki politika ve uygulamalarının sonuçları hakkında bilgi veren uluslararası sınavlarda Singapurun başarısı, bu ülkenin eğitim sistemine yönelik tüm dünyada merak uyandırmıştır. Özellikle Türkiye gibi eğitim sistemini iyileştirmek için reform girişimlerinde bulunan ancak uluslararası değerlendirme çalışmalarında istenilen başarıyı yakalayamayan pek çok ülke için Singapur eğitim sisteminin öne çıkan özelliklerinin ortaya çıkarılması önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Singapurun eğitimde yakaladığı başarının altında yatan faktörleri incelemektir. Bu doğrultuda yapılan literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler değerlendirilmiş ve eğitim alanında öne çıkan faktörler altı başlık halinde açıklanmıştır. Bu altı temel faktör şu şekildedir: (1) istikrarlı ve tutarlı eğitim politikaları, (2) seçkin öğretmenler, (3) kaliteli okul liderleri, (4) bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı, (5) eğitimde fırsat eşitliği konusundaki kararlılık, (6) matematik, fen bilimleri öğretimine ve teknik becerilere verilen önem. Ayrıca Singapurun başarısının bu başlıklar halinde ele alınmasının, ülkemizde isabetli eğitim politikalarının geliştirilip uygulanmasında önemli çıkarımların elde edilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Singapore is a country which attracts attention with the success it gains at the international student assessment tests like PISA, TIMSS and PIRLS in recent years. Success of Singapore education system at the international student assessment tests which give information about the results of educational policy and implementation, has aroused curiosity all over the world. The success factors of Singapore education system are important for many countries like Turkey which implements reform initiatives to improve the education system but can not achive the desired success at international assessment studies. The purpose of this study is to examine the underlying success factors of Singapore education system. The substantive findings from the literature review are evaluated and emerging factors are described into six categories. These six key factors are as follows: (1) stable and consistent educational policies, (2) competent teachers, (3) high-quality principals, (4) efficient usage of information and communications technology, (5) stability in equality of opportunity in education, (6) a strong focus on mathematics, science education and technical skills. Mentioned factors are expected to contribute to achieve significant inferences to develop and implement necessary policies in Turkey.
Examination of factors affecting success of Singapore education system
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel