Dünden bugüne Bursa'da ipek böcekçiliği - Taşlıgil, Nuran (Marmara Coğrafya Dergisi, 1996)
Ipekböcekçiliği ülkemize M.S. 552 yılında Bizans Kralı I. Justinianus zamanında girmiş, daha sonra dünyaya yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu içinde Bursa, kısa sürede hem ipekleriyle ünlü bir dokuma şehri, hem de ipek ticaret merkezi haline gelmiştir. Avrupa'da sanayinin gelişmesi Bursa'da ipek .dokumacılığını olumsuz yönde etkiler. Fakat Dünya'nın en kaliteli ipeğinin burada elde edilmesinden dolayı Avrupa'nın ham ipek ihtiyacının önemli bir bölümü Bursa ve çevresinden sağlanır. 1856 yılından itibaren ipekböceği 'hastalığının ülkemize girmesi Bursa ipekböcekçiligine büyük zarar verir. Fakat daha sonra Düyun-u Umumiy e idaresinin gayretleriyle yeniden canlandığı [görülür. Kısa bir süre sonra çıkan I. Düny a ve Kurtuluş Savaşı ipekböcekçiliği büzerinde olumsuz etki yapar ve ham ipek üretimi 100 tonu n altına düşer. II . [Dünya Savaşma kadar Üretimde yeni gelişmeler kaydedilir, ancak savaş sonrasında suni ipek sanayinin dünyada ve ülkemizde gelişmesi tabii ipek ^üretimini olumsuz yönde etkiler. Alman yeni tedbirlerle üretim 600-700.000 ton civarında gerçekleşmişse de 1990 yılından sonra ipekböcekçiliği yeni krize daha girmiş, bu son krizle Bursa ipekböcekçiliği ortadan kalkma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.
Fom past to date sericulture in Bursa