İmam İbnü’ş-Şıhne el-Halebî ve Garîbü’l-Kur’ân kitabında metodoloji - Yousfaan, Mhd Nour (My University, 2022)
Allah, daha ö nce hiçbir araştırmacı tarafından üzerine çalışılmamış olan Garîbü’l Kurân’ın tefsiri üzerine bu çalışmayı yapan bu aciz kuluna lütufta bulunmuştur. Başlangıçta ve sonda, hamd ve lütuf daima Allah’a mahsustur. Salat ve selam sevgili peygamberimizin (sav) üzerine olsun. Başlangıcı ve nihayeti için Allah’a hamdolsun. Bu çalışmanın konusunu, İmam İbnü’ş-Şıhne el-Halebi’nin Garîbü’l Kurân adlı eseri oluşturur. Bu çalışmada, müellifin hayatı ve yaşadığı dönem iktisadi, siyasi ve ilmi yönlerden ele alınmıştır. Garibü’l Kurân ilmine dair bir giriş yazılarak, müelliflerin bu ilimdeki yöntemleri ele alınmış ve İbnü’ş-Şıhne’den -Allah ona rahmet etsin- ö nce bu alanda telif edilen kitaplara değinilmiştir. Bu çalışmada İbnü’ş-Şıhne el-Halebi’nin üslubu ve yöntemi ele alınmış ve kitabında verdiği ö rnekler müelliften ö nce yaşamış olan ve bu ilim dalında eser yazmış olan bazı imamların eserleriyle karşılaştırılarak incelenmiş ve ortaya bu karşılaştırmalı çalışma çıkmıştır. Başlangıçta ve bitişte Allah’a hamdolsu

Allah has favored this humble servant who has done this work on the exegesis of Garīb al-Qurān, which has never been studied by any researcher before. Praise and favor are always due to Allah, in the beginning and in the end. Peace and blessings be upon our beloved Prophet (peace be upon him). Praise be to Allah for the beginning and the end. The subject of this study is Ibn al-Shihna al-Halabi's Garīb alQurān. In this study, the author's life and the period in which he lived are discussed from economic, political and scientific aspects. An introduction to the science of Garib al-Qur'an is written, the methods of the authors in this science are discussed, and the books written in this field before Ibn al-Shihna (may Allah have mercy on him) are mentioned. In this study, Ibn al-Shihna al-Khalabi's style and methodology are discussed, and the examples he gives in his book are analyzed by comparing with the works of some of the imams who lived before the author and wrote in this branch of science, and this comparative study has emerged. Praise be to Allah at the beginning and at the end.
Keywords: Garibü'l Kur'an; Garibü'l Kur'an Tevsir; Islam; İslam; Tevsir