İstanbul ve Portland/ me (ABD)’da yaşayan müslüman ve gayrimüslim cemaatlerin dini müzik algılarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Turan, Duygu (My University, 2017)
Din ve müzik yaratılıştan itibaren varlığını sürdüren iki kavramdır. Hemen hemendünya üzerindeki ilahi ve mahalli tüm dinlerin bir müziğinden bahsetmek mümkündür.Dinlerin ve dini müziğin çeşitliliği kendi aralarında bir farklılık doğurmaktadır. Bununyanında dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da dini müzik algılarının farklıoluşudur. İşte bu algının tespit edilmesi amacıyla ABD, Portland’daki Müslümanlar,ABD, Portland’daki Gayrimüslimler, İstanbul’daki Müslümanlar ve İstanbul’dakiGayrimüslimler olmak üzere dört farklı gruba anket çalışması uygulanmıştır.Uygulanan anket yirmi sorudan oluşup katılımcıların demografik bilgilerinin yanındamüzik ile olan ilişkileri, dini müzik bilgileri ve dini müzik algılarını öğrenmeyeyöneliktir. Toplamda Portland ve İstanbul’da 244 kişi ankete katılmıştır. Anket sonucunda dört farklı grubun çoğunluğunun dini müzik dinledikleri,İstanbul’daki Müslüman ve Gayrimüslim grupların genelinin dini müzik dinlediklerindeduygu durumlarında değişiklik olduğu ama Portland’daki Müslüman veGayrimüslimlerin çoğunluğunun duygu durumlarında değişiklik olmadığı, Yineİstanbul’daki grupların dini müziği dini propaganda aracı olarak düşündükleri ancakPortland’daki grupların dini müziği propaganda aracı olarak görmedikleri tespitedilmiştir.İstanbul’daki Müslümanlar haricinde diğer üç grubun kendi dinlerinin haricinde başkadinlerin, dini müzik örneklerini dinledikleri, her iki şehirdeki Müslümanların dinimüziğin icrasını ibadetlerinin bir parçası olarak görmediği, yine her iki ülkedekiGayrimüslimlerin ise dini müziğin icrasını ibadetlerinin bir parçası olarak gördüğütespit edilmiştir. Ayrıca İstanbul’daki Müslümanlar haricinde diğer tüm üç grup, mabediçinde müzik yapılabileceğini belirtmiştir.Dini Müziğin kaynağı konusunda da dört grubun ortak fikri dini müziğin kaynağının“ilahi” oluşudur.Son olarak dört farklı grup arasında dini müzik algılarının farklılıkları tespit edilmişolsa da ortak bir çok benzerliklerin varlığından da bahsedilmiştir.

Religion and music are two concepts that survive since creation. It is possible totalk about a music of almost all of the divine and local the religions on the world. Thediversity of religions and religious music is different from each other. Another thing tonote about this is that religious music perceptions are different. In order to determinethis perception, four different group questionnaires were applied: Muslims inPortland/ ME USA, Non-Muslims in Portland/ ME USA, Muslims in Istanbul and Non-Muslims in Istanbul.The questionnaire consists of twenty questions and is about learning religionmusic information and religious music perceptions as well as demographic informationof the participants. In total, 244 people in Portland and Istanbul participated in thequestionnaire.As a result of the questionnaire, it was observed that the majority of the fourdifferent groups listened to religious music, while the Muslim and non-Muslim groupsin Turkey saw a change in their emotional status when they were listening to religiousmusic, the majority of Muslims and non-Muslims in the Portland had no change in theiremotional states; It was also found that the groups in Istanbul thought religious music asa means of religious propaganda but the groups in the Portland did not regard religiousmusic as propaganda.Apart from the Muslims in Istanbul, the other three groups listened otherreligions’ religious music samples, Muslims in both countries did not see theperformance of religious music as part of their worship; Again, non-Muslims in bothcountries saw the practice of religious music as part of their worship. Besides all theother three groups except Muslims in Istanbul, determined that music could beperformed in the temple.On the subject of religious music, the common idea of the four groups is that thesource of the religious music is divine.Finally, although there are differences in the perceptions of religious musicamong the four different groups, the existence of common similarities is alsomentioned.
Keywords: ABD Portland’dekiGayrimüslimler Religious Music; Dini Müzik; Dini Müzik Algısı; Dini yönler; Emotions of Religious Music; Gayrimüslimler; İstanbul’daki; İstanbul’daki Müslümanlar ABD Portland’daki Müslümanlar; Muslims in İstanbul; Muslims in the USAPortland/ ME; Müzik; Non-Muslims in İstanbul; Non-Muslims in the USA Portland/ ME