İbnü’l-Kattan’ın hadis anlayışı - Akgün, Hüseyin (My University, 2004)
Soyadı: Hüseyin Akgün lahiyat Hadis Ahmet Yücel Tez Türü ve Tarihi: Doktora – Aralık 2004 Kattân el-Mağribî, Muvahhidler, hadis metodolojisi, hadis terminolojisi, hadis tenkidi.

İBNÜ’l-KATTÂN el-MAĞRİBÎ’NİN HADİS ANLAYIŞI İslam tarihi boyunca Hadis bilimi alanında çok önemli âlimler yetişmiştir. Bunlardan bir kısmının görüşleri şöhretine paralel olarak yaygın bir şekilde bilinmekle birlikte bazılarının ilmî üstünlüklerine rağmen isimleri bile unutulmuştur. İşte bu tezimizde, bunlardan biri olan 562-628/ 1167-1231 yılları arasında yaşamış, hadis ve fıkıh bilgini İbnü’l-Kattân el-Mağribî’nin hadis bilimleri alanındaki görüşlerini karşılaştırmalı olarak tahlil ettik. Amacımız, bu değerli ilim adamının hadis anlayışı ve metodunu ortaya koymak suretiyle, orijinal olan bazı görüşlerinin günümüz hadisçileri tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Bunun hadis bilimi alanında yeni çalışmalara ışık tutacağı ve fikir zenginliği kazandıracağı inancındayız. Çalışmamızda İbnü’l-Kattân’ın görüşlerini diğer hadis otoriteleri ile karşılaştırarak onun diğer hadisçilerle ortak ve farklı yönlerini ortaya koymaya çalıştık. Tez, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın metodu ve kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde İbnü’l-Kattân’ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde İbnü’l-Kattân’ın hadisçiliği ve tenkit metodunu ele aldık. Üçüncü bölümde ise İbnü’l-Kattân’ın kullandığı hadis terimlerine yer vererek tezimizi sonuçlandırdık. Name and Surname: Hüseyin Akgün Field: Theology Program: Hadith Supervisor: Doç. Dr. Ahmet Yücel Degree Awarded and Date: Doctorate – December 2004 Ibn al-Qattan al-Magribi, Almohades, hadith methodology, hadith terminology, criticism of hadith. ABSTRACT IBN al-QATTAN al-MAGRIBI’S POINT of VIEW ABOUT HADITH There have been very important scholars during the history of Islam. Although some of these scholars’ views have been known widely with their popularity, some of the scholars’ names have been forgotten even though they have scientific superiorities. One of these was the scholar of the hadith and Islamic law, Ibn al-Qattan al-Magribi who lived in the years of 562-628/ 1167-1231. In our thesis we have comparatively analyzed his ideas about the hadith sciences. Our aim is to make his ideas to be understood better by the present historians by presenting this valuable scientist’s view of hadith and the method. In our study we have tried to show his common and different ways comparing other hadith authorities. The thesis is formed of three parts. In the entrance information about the method of the research and the resources has been given. In the first part we have given information about Ibn al-Qattan’s life and works. In the second part we have to deal with his science of hadith and his method of criticism. In the third part we have mentioned about the hadith terms which Ibn al-Qattan used and we have concluded our thesis.
Keywords: Hadis; İbnü’l-Kattan el-Mağribi, ?-1231