Yahudilik’te seçilmiş din adamları sınıfı Kohenler: soyları, rahiplik ve krallık deneyimleri - Altınel, Tolga Savaş (My University, 2018)
Tanah’taki bilgilerden hareketle Yahudi geleneği, sadece Levililerin bir kolu olan kohenlerin (Harun soyu) erken dönem İsrailoğulları tarihinde rahiplik yaptığını ve kohenliğin Harun – Sadok ve Yeşu çizgisinde bir gelişim gösterdiğini ileri sürmektedir. Ancak Kitab-ı Mukaddes eleştiri kapsamında yapılan araştırmalar, Tanah’ın bu geleneksel yorumunun artık geçerliliğini kaybettiğini göstermektedir. Bu çalışma modern eleştirilerden yararlanarak II. Mabet rahiplerinin Adem’den kendilerine uzanan kutsal bir soy zinciri oluşturmak amacıyla mevcut Tanah’ı uyarlamalarını konu edinmektedir. Bu çalışmada Kohenlerin, İsrailoğullarının seçilmişliğine yeni bir boyut kazandırdıkları, Sadokiler, Musacılar ve Haruniler diye isimlendirilebilecek üç rahip ocağını birleştirerek tek bir rahip ocağı olarak gösterdikleri iddia edilmektedir. Ayrıca bu çalışma ile Kohenlerin Mabed’deki dini görevleri ve tecrübe ettikleri krallık deneyimleri (Haşmonayim Krallığı) bir takım değerlendirmeler eşliğinde tarihsel süreç zemininde sunulmaktadır.

Based on the information in Tanah, the Jewish tradition suggests that only the Levites, especially a line of tribe (Aaron descendants), was priests in the history of the early Israelites and showed a progression in the line of Harun-Sadok and Joshua. However, the research under the biblical criticism shows that Tanah's traditional interpretation no longer validates. By using modern biblical critics this study addresses the issue that Second Temple priests modificated present Tanah in order to establish a sacred family chain extending from Adam to them. In this study, it is claimed that Kohens, as a single priest's quarry, combined the three chapters that can be called Zadokites, Mushites and Aaronides, which gave a new dimension to the election of the Israelites. In addition, Kohens’ religious duties in Temple and their experience of kingdoms (Hasmonean Kingdom) are presented in historical process in the context of a number of evaluations.
Keywords: Din; Din adamları; Felsefe; Kohen-Rahip-Musacılar-Kutsal Soy Kohen-Priest-Mushites-Holy Seed; Rahipler; Tarih; Yahudilik