Doğrusal programlama yönteminin bir petrol dağitım işletmesi satış departmanı üzerine uygulanması - Çelik, Cahit (My University, 2003)
Gelişmekte olan ülkelerde, ekonomik faaliyetler için gerekli olan finansal birikimin sağlanması ve verimli yatırım alanlarına yönlendirilmesi için,işletmelere ticari amaçlı önemli görevler düşmektedir.işletmelerin,etkin bir finansman politikası uygulayabilmeleri için birikim ve yatırım arasında köprülerin kurulmasını sağlayacak potansiyel bilgi kaynağına erişmeleri gerekmektedir. Elde edilen bilgilerin işlenmesinde; bilimsel yöntemler işletmeler için vazgeçilmez anahtardır.Günümüzde,işletme,ekonomi,finans ve muhasebe dallarını yakından ilgilendiren bilimsel yöntemlerin başında doğrusal programlama gelmektedir.Doğrusal programlama,aynı zamanda yöneylem araştırmasında da yaygın kullanılmaktadır. Doğrusal programlama; belli bir amacı gerçekleştirmek için sınırlı kaynakların etkin kullanımını ve çeşitli seçenekler arasında en uygun dağılımı sağlayan matematiksel bir tekniktir.Tez çalışmasının temel amacı,doğrusal programlama yönteminin,petrol işletmelerinde üretilen ürünlerin, pazar piyasasında ve dağıtım kanallarında minimum maliyetle,satış işlemlerinde maksimum kârı sağlayan ürünlerini tespit etmelerinde yardımcı olduğunu kanıtlamaktır.
Keywords: Doğrusal Programlama; Ekonometri