Türk medeni hukukunda dar anlamda vesayeti gerektiren haller ve vesayetin sona ermesi - Ercan, Tarık Can (My University, 2023)
Türk Medeni Hukuk sisteminde hak ehliyeti tam ve sağ doğumla, medeni hakları kullanma ehliyeti ise ergin olmak ile kazanılmaktadır. Esas olan ayırt etme gücüne sahip her erginin fiil ehliyetine haiz olmasıdır. Ancak bazı haller vardır ki, bunlar kişilerin fiil ehliyetlerinin kısıtlanması gerektirir. Bu gerekliliğin özünde kişinin maddi ve manevi değerlerinin korunması yer alır. Toplumsal düzenin ve güvenliğin sağlanması da bir diğer amaçtır. Peki bir kimsenin fiil ehliyeti kısıtlandığında bu eksikliğin yeri nasıl doldurulacaktır? İşte bu noktada devreye vesayet tedbiri girmektedir. Böylelikle medeni kanunumuzda öngörülen sebeplerle fiil ehliyeti kısıtlanan bir kimsenin, bu noksanlığa rağmen var olabilmesi sağlanır. Fiil ehliyetinin kısıtlanmasıyla kişinin hareket kabiliyeti oldukça sınırlanacaktır. Vesayet tedbiri ile hem bu sınırlılık hali aşılacak hem de kısıtlılığa yol açan sebeplerle ilgili destek sağlanacaktır. Vesayetin hukuki temsil fonksiyonu kadar önemli bir diğer faydası kişiye ihtiyaç duyduğu desteğin sağlanmasıdır. İhtiyaç duyulan bakım ve gözetim de yine vasi tarafından sağlanacaktır. Ancak vesayet koruması sadece ergin bir kişinin kısıtlanmasıyla gündeme gelmez. Asıl olan küçüğün bir veli gözetimde büyütülmesi, gerekli bakımın ve hukuki temsilin veli tarafından sağlanmasıdır. Ancak küçükler bakımından velayet koruması sağlanamıyorsa bu ihtimalde de küçüğün vesayet altına alınmasına karar verilecektir. Biz de bu tez çalışmasında vesayet korumasına gerek duyulan halleri, medeni kanunumuzdaki düzenlemeler ışığında ele alacağız. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için vesayet kurumunun kökeni, tarihsel gelişimi ve benzer hukuki kurumlar ile ilişkisini de irdeleyeceğiz. Çalışmamızın önemli bir diğer bölümü vesayetin sona ermesi ve sona ermede uygulanacak esaslardır. Vesayeti gerektiren sebepleri inceledikten sonra bu sebeplerin ortadan kalkmasını ve bunun sonuçlarını araştırmak, aslında konunun bütünlüğe kavuşmasını sağlamaktadır.

In the Turkish Civil Law system, legal capacity is gained by full and healthy birth, and the ability to use civil rights is acquired by being an adult. The main thing is that every adult who has the power to distinguish can act. However, some cases require the restriction of the capacity to act. The essence of this requirement is the protection of the material and spiritual values of the person. Ensuring social order and security is another goal. So, how will this deficiency be filled when a person's capacity to act is restricted? This is where the guardianship measure comes into play. Thus, it is ensured that a person whose capacity to act is restricted due to the reasons stipulated in our civil law can exist despite this deficiency. With the restriction of the capacity to act, the mobility of the person will be greatly limited. With the guardianship measure, this limitation will be overcome, and support will be provided for the reasons leading to the restriction. Another benefit of guardianship, as important as the legal representation function, is to provide the support that the person needs. Necessary care and supervision will also be provided by the guardian. However, guardianship protection does not come to the fore only with the restriction of an adult. The main thing is to raise the minor under the supervision of a parent, to provide the necessary care and legal representation by the parent. However, if custody protection cannot be provided for minors, in this case, it will be decided to put the minor under guardianship. In this thesis, we will discuss the situations in which guardianship protection is required in light of the regulations in our civil law. To better understand the subject, we will also examine the origin and historical development of the tutelage institution and its relationship with similar legal institutions. Another important part of our work is the termination of guardianship and the principles to be applied in its termination. After examining the reasons that require guardianship, the elimination of these reasons and investigating the consequences of this ensures the integrity of the subject.
The reasons requesting guardianship according to Turkish Cıvıl Law and termination of guardianship
Keywords: Civil law; Guardian and ward; Guardianship; Kısıtlılık; Medeni hukuk; Reasons Requiring Guardianship; Termination of Guardianship; Turkey; Türkiye; Velayet ve vesayet; Vesayet; Vesayeti Gerektiren Sebepler; Vesayetin Sona Ermesi Restriction