Probleme und analyse des discounted cash flow verfahrens bei der unternehmensbewertung in der Turkei - Değer, Ayça (My University, 2004)
Globalleşme ve bunun sonucu olarak şirketlerin uluslararası işlemlerinin artması, şirket değerleme yöntemleri arasında çok önemli yeri olan Gelecek Yıllar Karlarının Bugünkü Değeri Metodunun dünyada geçerliliğini kaybetmesine neden olmuştur. Daha çok yatırım ve finansman teorisi ile ilişkilendirilen Gelecek Yıllar Nakit Akımlarının Bugünkü Değeri yöntemi yatırım bankaları ve danışmanlık şirketleri tarafından tercih edilir olmuştur. Gelecek Yıllar Nakit Akımlarının Bugünkü Değeri yöntemi, şirketin gelecekteki nakit akımlarını şirketin gelecekte elde edeceği karlarının belirlediği düşüncesine dayanır. Bu nedenle gelecekteki nakit akış, proforma bilanço ve gelir tabloları yardımı ile belirlenir ve bulunan değer şimdiki zamana indirgenir. Şirket değerinde belirleyici olan gelecekte olması varsayılan şirketteki büyümedir. Yöntemin sonucunun doğruluğu; dengeli ülke ekonomisine, şirket hesaplarının doğru ve ulaşılabilinir olmasına ve önceden kesin olan yatırım planlarına bağlıdır. Ülke ekonomisinin şirket değerlemesine direkt ilişkisi vardır. Gelecek Yıllar Nakit Akımlarının Bugünkü Değeri yönteminin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bazı dezavantajları olmakla beraber, yöntemin uygulanmasında çeşitli senaryo tekniklerinin kullanılması ve iskonto oranının ülke, sektör ve şirket riskine bağlı olarak belirlenmesi ile bu dezavantajlar elimine edilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki; önceden tahmin edilemeyen ülke ekonomisi ve/ veya şirket ile ilgili gelişmeler sonucu şirketin gerçekleşen değeri ile bu yöntem ile belirlenen değer arasında büyük farklılıklar olabilir. Ayrıca Gelecek Yıllar Nakit Akımlarının Bugünkü Değeri yönteminde nakit akış ile ilgili beklentilerin ve pazarın gelişimi hakkında öngörülerin şirket değerlemesine büyük etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle araştırmacının, şirketin geçmişteki verilerinin ve planlanan ve olması beklenen değerlerinin analizini doğru yapması gerekmektedir. Im Zuge der Umsetzung der wertorientierten Unternehmensführung und infolge vermehrter grenzüberschreitender Unternehmenstransaktionen scheint das Ertragswertverfahren heute seine vorherrschende Stellung als das zentrale Verfahren der Unternehmensbewertung auf der Welt verloren zu haben. Vielmehr greifen Unternehmensberatungsgesellschaften und Investmentbanken auf das sogenannte Discounted Cash Flow-Verfahren zurück, das schon immer in die Investitions- und Finanzierungstheorie eingebettet war. Der DCF-Ansatz beruht auf der Überlegung, daß die zukünftigen Cashflows die zukünftigen Gewinne und Wertsteigerungen der Unternehmung bestimmen. Daher werden die Zahlungsmittelströme der Zukunft mit Hilfe von Wertfaktoren aus Plan-Jahresabschlüssen abgeleitet. Die ermittelten Cashflows werden auf den Gegenwarts-zeitpunkt abgezinst. Entscheidend für den Unternehmenswert ist die Höhe des angenommenen zukünftigen Wachstums des Unternehmens. Die Qualität der dem Verfahren zugrunde zu legende Zahlenwerte hat sich dank der aussagekräftigeren Businesspläne, des stabilen Wirtschaftswachstums und des ausgebauten und transparenteren Rechnungswesens stark verbessert. Die Landesökonomie hat einen großen Zusammenhang mit der Unternehmensbewertung. Obwohl das DCF-Verfahren in Entwicklungsländern wie die Türkei manche Nachteile hat, können mit Hilfe von Elastizität (Szenarien Technik) und -Faktor (Maß für die Risikoklasse) in dem Rechnungsprozeß, die Landes- und unternehmensspezifische Nachteile kompensiert werden. Aber es ist nicht zu vergessen, daß bei extremen Fällen große Abweichungen zwischen dem Marktwert des Unternehmens und Unternehmenswert nach der DCF-Methode vorkommen können. Bei dem DCF-Verfahren haben die Erwartungen bezüglich der Kapitalzuflüsse und Bewertungen sowie Vorausschau der Marktentwicklungen große Einflüsse zu den Unternehmensbewertungen. Deshalb ist zu sagen, daß die Analysten die Ist- und Plananalyse richtig machen müssen.
Keywords: Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler