Hidrojen ekonomisinin otomotiv sektöründe önemi : Türkiye örneği - Nalbant, Mümine Korkmaz (My University, 2019)
21. yüzyılın enerji kaynağı olarak nitelendirilen hidrojen dünyanın artan enerji ihtiyacını karşılama potansyeline sahiptir. Çok çeşitli kaynaklardan üretilebilen temiz hidrojen fosil yakıtların en iyi ikamasi durumdadır. Geçmişten günümüze kadar hem elektrik hem de otomotiv sektörü birbirinden bağımsız gelişme göstermiştir. Ancak günümüzde araçlara, hidrojen yakıtından yüksek verimli elektrik üretebilen yakıt hücreleriyle elektrik sağlamak mümkündür. Alternatif yakıt hidrojen, otomotiv sektöründeki yoğun fosil kaynaklı enerji tüketimini azaltabilir ve yakıt hücreli elektrikli araçlarda kullanıldığında egzoz emisyonlarını ortadan kaldırabilir. Türkiye enerjide yüksek oranda dışa bağımlı bir ülkedir. Verimli yakıt hidrojen Türkiye’nin gittikçe artan fosil yakıt ithalatına çekici bir alternatif oluşturmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de otomotiv sektörü açısından hidrojen ekonomisinin potansiyeli araştırılmıştır. Hidrojen ekonomisi, Türk otomotiv sektöründeki enerji sorununu çözeme, egzoz emisyonlarını azaltma, zengin bor rezervlerini katma değere dönüştürme ve yakıt hücresi teknolojisine olan eğilimler artarsa Türk otomotiv sektörü için yerli yakıt hücreli elektrikli araçlarını geliştirme gibi önemli fırsatlar sunmaktadır.

Hydrogen, which is regarded as the energy source of the 21st century, has the potential to meet the increasing energy needs of the world. Clean hydrogen, which can be produced from a variety of sources, is the best substitute for fossil fuels. From the past to the present, both the electrical and automotive sectors have developed independently from each other. Nowadays, however, it is possible to provide vehicles with fuel cells capable of generating high efficiency electricity from hydrogen fuel.Alternative fuel hydrogen can reduce intensive fossil-derived energy consumption in the automotive industry and eliminate exhaust emissions when used in fuel cell electric vehicles. Turkey is highly dependent on foreign energy. Therefore efficient hydrogen fuel constitutes an attractive alternative to Turkey's growing fossil fuel imports. In this study, the potential of the hydrogen economy for the automotive sector in Turkey was investigated. The hydrogen economy offers important opportunities for the Turkish automotive sector to solve the energy problem, to reduce the exhaust emissions, to transform rich boron reserves into added value, and to develop domestic fuel cell electric vehicles in a case if trends in fuel cell technology increase.
Keywords: Automobile industry and trade; Economy; Economy, Hydrogen; Ekonomi; Ekonomi, Hidrojen; Fuel cell technology; Fuel cell vehicles; Hidrojen ekonomisi; Hidrojen yakıtı; Hydrogen fuel; Otomobil endüstrisi ve ticareti; Yakıt hücreli araçlar; Yakıt hücresi teknolojisi Hydrogen economy