A study on conflict management styles in relation to the dominant personality factors - Kuşculuoğlu, Sema (My University, 2004)
Bu araştırmanın amacı bireylerin çatışma çözüm stili tercihleriyle kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Kişilik ölçümleri için 188 kişilik çalışanlardan oluşan bir denek grubunda Prof.Dr. Oya Somer'in Türkçe sıfatlarla Beş Faktör Modelini esas alarak geliştirdiği ölçek kullanılmıştır. Kişilik faktörlerine ( Dışa Dönüklük, Yumuşak Başlılık , Sorumluluk, Duygusal Tutarsızlık, Deneyime Açıklık ) ilişkin ham puanlar, aynı denek grubunun çatışma çözüm stilleri ölçek sonuçları ile Pearson korelasyon ve çoklu regresyon yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çatışma çözüm stilleri için Aflazur Rahim 'in beş stilli sınıflaması ( Problem Çözücü / Bütünleştirici , Baskıcı,Uzlaşıcı, Özverici, Sakınmacı ) esas alınarak 40 çalışan denekle yapılan pilot çalışma sonrası bir ölçek geliştirilmiştir. Daha sonra yapılan faktör ve güvenilirlik analizlerini takiben bu ölçeğin revize edilen formu bireylerin çatışma çözüm stili tercihleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi açıklamak amacıyla birlikte kullanılmıştır. Sonuçlar bireylerin kişilikleri ile çatışma çözüm stilleri arasında gerçekten anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir.Çatışma çözümünde en değerli bulunan Problem Çözücü / Bütünleştirici yaklaşımının en fazla Yumuşak Başlılık ve Deneyime Açıklık boyutları ile ilişkili olduğu ve Yumuşak Başlılık faktörünün tek başına bu stilin tercihi konusundaki varyansın %21.3'ünü , Yumuşak Başlılığın bir alt boyutu olarak Sakinliğin ise % 22.6' sını açıklayabildiği bulunmuştur. Araştırma bulguları, bireylerin çatışma çözüm stilleri ile kişilik faktörleri arasındaki ilişkiler konusunda daha kapsamlı detaylar sunmaktadır. Gelecekte kişilik farklılıklarının yanı sıra diğer durumsal etkilerin de araştırılması, çatışma ortamlarında durumsal ve kişilik faktörlerinin karşılıklı etkileşimini de bir bütün olarak kavramamıza getirebileceği katkı nedeni ile önerilmektedir.

The purpose of this study was to search for links between personality and conflict management style preferences of individuals. For personality assessment, a scale that is developed by Prof. Dr. Oya Somer and based on Five Factor Model for Turkish has been used for a sample group of 188 working adults.Raw scores for personality factors (extraversion, agreeableness, conscientiousness, neuroticism and openness to experience ) have been further analized using Pearson correlations and multiple regression analysis with conflict management test results of the sample group. For conflict management styles, Aflazur Rahim's five style taxonomy ( integrating, dominating, compromising, obliging and avoiding) was taken as a basis and a scale was developed after having a pilot with 40 working adults. Following further factor and reliability analysis, the revised version of the scale was used in conjuction with the personality scale to reveal relations between conflict style preferences and personality factors of individuals. Results indicate that there are indeed some significant relations between personality factors and conflict management styles. It has been found that integrating style, as the most valued conflict management style is related most with agreeableness and openness to experience and that agreeableness alone can explain 21.3 % of the variance of the preference for this style where calmness as a subdimension of agreeableness can also explain 22.6% of the preference for this style. Research findings give further details about the links of other conflict management styles with personality factors. For future studies it is recommended that examination of effects of other situational moderators along with personality differences can contribute to our understanding of interactions between situational and personality factors involved in conflict situations as a whole.
Keywords: Örgütsel Davranış