Veri zarflama analizi yöntemi ile verimlilik ölçümü ve bankacılık sektör uygulaması - Katıksız, Mesut (My University, 2005)
Verimlilik kavramı rekabet koşullarının çok sert olduğu günümüz iş yaşamında, eskiye nazaran çok daha önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır Bu denli önemli bir kavramın değer ölçüm teknikleri de o oranda önemli olmaktadır. Dolayısıyla verimlilik ölçümünde doğruya en yakın sonuçlar üretmek, doğru kararlar alabilmek adına büyük önem taşımaktadır. Veri Zarflama Analizi, bir birimin verimlilik puanını hesaplarken kendi kategorisindeki tüm birimlerin değerlerini dikkate alması ile klasik verimlilik ölçüm yöntemlerinden ayrılmaktadır. Kendi içerisinde çeşitli varsayımlara göre ayrılmış olan CCR, BCC ve FDH yaklaşımları da çeşitli çıkarımlar yapabilmek için oldukça yararlı yaklaşımlardır. Doğrusal Programlama gibi Yöneylem Araştırması Bilim Dalı' nın çok önemli konusunun tabanını oluşturduğu Veri Zarflama Analizi' nde, dualite kavramını kullanarak klasik verimlilik ölçüm tekniklerine nazaran daha fazla bilgiye ulaşılabilmektedir. Doğrusal Programlama Tabanlı Veri Zarflama Analizi kullanılarak bir bankanın şubeleri üzerine verimlilik ölçümü yapılmış, oldukça da yararlı bilgiler elde edilmiştir. Ölçümler, kısıtlı sayıda paket programlar arasından EMS (Efficiency Measurement System) ile yapılmıştır. Şubelerin kategoriler bazında ayrılması, verimlilik ölçümlerinin girdi ve çıktı odaklı olarak yapılması ve sadece ölçümle yetinmeden aynı zamanda verimliliği düşük bulunan şubelerin istenilen düzeye gelebilmesi için kullanacakları referans kümeleri, çıktı eksiklikleri ve girdi fazlalıklarının da sunulması ile oldukça yararlı sonuçlar ortaya konmuştur. Buna göre Veri Zarflama Analizi, girdi ve çıktıların belirlenebildiği her sektörde verimlilik ölçüm tekniği olarak kullanılabilecek kullanışlı ve yararlı bir tekniktir.

The notion of efficiency appers as a more important notion when compared to past when nowadays rivalry curcimtances are tuff in work life. Value measurement of this much important notion is to be important in same ratio. Therefore, to produce closest result tı truth in efficiency mesaurement has a very big value in order to make correct decision. Data Envelopment Analysis is being differed from classic efficiency measurement methods as it considers values of all units in one catagory while calculating one unit's efficiency score. CCR, BCC and FDH are also useful approaches to reach true results and they have separated lotf of parts based on diffrent supposes. Data Envelopment Analysis is one of the basic subjects of Operations Research like as Lineer Programming. In comparison of classical efficiency measurement techniques and Data Envelopment Analysis, more information can be reached by using duality approach of Lineer Programming. Many useful information appeared by using Data Envelopment Analysis based on Lineer Programming to measure the efficiency of the branches of e bank. For this measurement one of the restricted package programmes EMS has been chosed. It causes some useful results with separating bank branches according to the categories, measuring the efficiency with input and output slacks and some referance sets that's used for a branch if its has a low degree of efficiency and unsatisfied with other measurement. Therefore in every sectors that inputs and outputs can be determined Data Envelopment Analysis is a very useful technique that can be applied.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonometri; Veri Zarflama; Verimlilik Ölçümü; Yöneylem Araştırması