Tasavvufta hızır telakkisi ve Niyazi Mısri’nin hızır risalesi - Özler, Nurten (My University, 2004)
Tasavvuf, konusu ve öğretileri itibariyle diğer İslâmi ilimlerden farklı bir yapıdadır. Bu sebeple mutasavvıflar tarih boyunca bir çok eleştiriye mâruz kalmışlar, hatta bir kısım âlim tarafından dinsizlikle suçlanmışlardır. Bu çalışma tasavvufçuların Hızır'a ve Mûsâ-Hızır kıssasına bakış açılarını yansıtmak diğer alimlerle mutasavvıflar arasında görüş ayrılıklarına sebep olan bir takım tasavvuf kavramlarına ışık tutmak üzere hazırlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Kur'an'da ve hadis kaynaklarında Hızır'ın nasıl geçtiği ve Hızır-Mûsâ kıssasının yorumuna yer verilmiştir. İkinci bölümde, velâyet, nübüvvet, âb-ı hayat, konularına yer verilerek tasavvufî kaynaklarda Hızır'dan nasıl bahsedildiği Hızır'la görüşmenin mümkün olup olmadığı ve tarikatların Hızır'a verdiği önem üzerinde durulmaktadır. Bu bölümün sonunda Musa-Hızır kıssasının tasavvufî yorumu yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Niyâzi Mısrî'nin iki risâlesi karşılaştırılarak latinize edilmiş ve asıl metinleri de eklenmiştir. PREFACE Sufism has different structure from Other Islamic sciences because of teaching and their theme. Therefore time to time Sufists have been taken critisizing, even have been accusated by out of border of faith by some revievers In this study, we try to present of viewing of Sufists to the History of Moses and Hızır and Hızır. Also we try to present to clarify some differences in some Sufistic terminology. In the first section, we collect as possible as much information for Hızır and Moses- Hızır form Kur'an and verified Hadis books. We transferred these information directly without any commentary. Second section has Sainthood, prophethood, the water of immortality subjects. Also this section has contain the life style of Hızır and possibility of interviewing with Hızır and significance of the life of Hızır regarding different Sufists groups. Additionaly You can find Sufist interpretation in the end of this section. The third section has two different pamplets of Niyazi Mısri. We compare and translate of these pamplets and also we add orginal text.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam Dini; Tasavvuf