Impact of non - domestic funds on security prices evidences from the ISE - Sönmezer, Sıtkı (My University, 2010)
Taban Genişlemesi, Fiyat Baskısı, Geribildirim Etkisi, İhmal Edilmiş Değişkenler ÖZET YABANCI FONLARIN MENKUL KIYMET FIYATLARINA ETKİSİ: İMKB’DEN BULGULAR Görece yüksek getiri beklentileri, vergisiz ortam, gelişmiş ülkelerin borsa getirileri ile olan düşük korelasyon ve Avrupa Birliğine giriş sürecinin başlamış ve ilerliyor olması, son dönemde İstanbul Menkul Kiymetler Borsasına yabancı ilgisini arttırmıştır. Bu süreçte, yabancı fon girişlerinin, yatırımcı tabanını genişlettigi ve bu girişlerin, menkul kıymet fiyatlarına etki ettiği görülmüştür.Yabancı yatırımcılar, toplam piyasa değerine göre, pazar paylarını % 1 arttırdıklarında, menkul kıymet getirilerini % 2.77 - %3.57 oranında arttırdıkları tespit edilmiştir. İhmal edilen diğer bağımsız değişkenlerin etkileri kontrol edildikten sonra dahi, yabancı fon akışlarının, İMKB üzerinde belirgin bir şekilde etki ettiği ortaya konmuştur. Yabancı fonların İMKB’de pozisyon alırken geçmiş getirileri takip ettikleri ve pozitif geribildirim etkisi altında oldukları belirlenmiştir. Base Broadening, Price Pressure, Feedback Trading, Omitted Variables

IMPACT OF NON-DOMESTIC FUNDS ON SECURITY PRICES: EVIDENCES FROM THE ISE Relatively higher return expectations, tax exempt environment, low correlation with the returns in developed markets, and the ongoing European accession process have attracted non-domestic funds to the ISE recently. In this period, it is seen that foreign inflows have broadened the investor base and have affected security prices. The price impact of a 1 % increase in the share of foreign funds according to the market capitalization, results in an increase of 2.77 % - 3.57 % in the returns of the ISE 30. Foreign inflows have significant influence on the ISE even after controlling for the omitted variables used in this thesis. It has also been determined that non-domestic funds chase returns and engage in positive feedback trading when they invest in the ISE.
Keywords: Finans; İhmal Edilmiş Değişkenler; Muhasebe; Taban Genişlemesi