Gestaltung von sozio-software getriebenen dienstleistungsorganisationen - Uycan, Nihan (My University, 2005)
Son yıllarda bilişim teknolojileri alanında meydana gelen gelişmeler, iş dünyasında da olumlu değişimlere yol açmıştır. Özellikle internet ile yaygınlaşan Bilgi Toplumu kavramı, şirketlerde Bilgi Yönetimi gibi sistemlerle ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, şirket yapılarında özellikle hizmet organizasyonlarında farklı organizasyon yapıları kullanılarak ve yeni teknolojilerin bilgiyi en kısa zamanda ve doğru yerde kullanmaya olanak tanımasıyla çok büyük faydalar sağlanmıştır. Bu yüksek lisans tezinin amacı, çalışan portallerinin, semantic web ve yazılım ajanları ile entegre bir şekilde çalışarak çalışanlara maksimum faydayı sağlayabilecek bir model önerisinde bulunmaktır. Bahsi geçen teknolojiler, herhangi bir yer- herhangi bir zaman çalışma prensibini destekleyerek mobil çalışma süreçlerini hızlandıracak ve şirket dışında çalışan elemanlara istedikleri zaman şirket bilgisine çeşitli mobil aletlerle tek bir platformdan ulaşabilmeyi sağlayacaktır. Aynı zamanda tezde önerilen çalışan portali modeli bir çok portlet yapısını da içerisinde barındırmaktadır. Örneğin bu portale entegre çalışan bir arama motorunun semantic web teknolojisinden faydalanarak anlam bazlı yapacağı bir arama bu süreci oldukça hızlandıracak ve de alakasız sonuçları eleyerek en doğru bilgiye ulaşma yönünde çalışana büyük adımlar attıracaktır. Die letzten Entwicklungen im Bereich Informationstechnologie haben auch positive Änderungen im Geschäftsleben hervorgerufen. Besonders anhand des Internets verbreiteter Begriff Informationsgesellschaft hat in den Unternehmen mit den Systemen wie Wissensmanagement zustande gekommen. In diesem Zusammenhang wurden in den Organisationen besonders in den Dienstleistungs-organisationen sehr grosse Nutzen geleistet, indem neue Organisationsformen benutzt wurden. Dabei ist es auch sehr wichtig, dass die neuen Technologien es ermöglichen, dass Informationen in möglichst kürzester Zeit und auf dem richtigen Ort verwendet werden. Das Ziel dieser Masterarbeit ist, ein Mitarbeiterportalkonzept vorzuschlagen, das mit Semantic Web und Software Agenten integriert arbeitet und einen grossen Beitrag für die Mitarbeiter leistet. Die behandelten Technologien beschleunigen einerseits Prozesse der Mobilarbeit, indem sie das Arbeitsprinzip anywhere - anytime unterstützen und andererseits ermöglichen sie den Mitarbeitern, einen einheitlichen Zugang auf die Unternehmensdaten per verschiedene mobile Geräte zu schaffen. Daneben enthält das vorgeschlagene Basiskonzept viele Portlets, die die Arbeit der Mitarbeiter erleichtern. Beispielsweise eine solche Suchmaschine, die sich auf die Semantic Web - Technologie beruht, wird zum grössten Teil den Suchprozess beschleunigen und die Treffergenauigkeit erhöhen, damit die Mitarbeiter die richtigste und wichtigste Information erreichen können.
Keywords: Bilgi Yönetimi