Kanserli çocuk ve bakım vericileri için hazırlanan hemşirelik bakım modelinin etkinliği - Uzun, Müge (My University, 2010)
1. ÖZET Araştırma, kanserli çocuk ve bakım vericileri için hazırlanan hemşirelik bakım modelinin etkinliğini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Örneklem, 50 kanserli çocuk ve annesinden oluşmuştur. Veriler; Kapsamlı (Fonksiyonel Sağlık Örüntülerine göre) ve Günlük Veri Toplama Formu ile toplanmıştır. Hemşirelik tanıları (NANDA’dan 30 tanı), hemşirelik girişimleri (NIC’ten 54 girişim), 127 bakım sonucu göstergesini içeren “Kanserli Çocuk ve Bakım Vericiye Yönelik Hemşirelik Bakım Rehberi” oluşturulmuştur. Rehberde günlük uygulama ve değerlendirmeleri kayıt bölümleri de yer almaktadır. Çocuk ve bakım vericilere hastanede kaldıkları surede formlar ve rehber kullanılarak bakım uygulanmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik, kruskall-walis ve ki-kare testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular; Çocuklara 24 hemşirelik ve 4 kollobratif tanı, bakım vericilere 16 hemşirelik tanısı konulmuştur. Çocuk ve annelere 54 hemşirelik girişiminin 1383 aktivitesi uygulanmış 95’u uygulanamamıştır. Çocuklarda konstipasyon, hipertermi, diyare, bulantı, deri bütünlüğünde bozulma, sıvı volüm fazlalığı, uyku örüntüsünde bozulma, oral müköz membranda bozulma, anksiyete, etkisiz başetme tanıları tamamen, ümitsizlik, beden imajında bozulma gibi tanılar, çocuğun sağlık durumunun kötüleşmesi, çocuğun hemşirelik aktivitelerinin uygulanmasına izin vermemesi, erken taburcu olması nedeniyle kısmen çözümlenmiştir. “Enfeksiyon riski” tanısı 16 çocukta “enfeksiyon” kollobratif tanısı dönüşmüştür. “Akut ağrı”, “etkisiz başetme”, “beden imajında değişme” 7-18 yaş, “büyüme-gelişmede gecikme” 0-6 yaş çocuklarda (p=0.01), “bakım verici rolünde zorlanma”, “beklenen acı çekme”, “sosyal etkileşimde bozulma” destek kaynağı yetersiz bakım vericilerde anlamlı düzeyde yüksek (p=0.03) bulunmuştur. Karar; NANDA ve NIC kullanılarak için hazırlanan rehberin tüm bölümleri kanserli çocuk ve anneleri hemşirelik bakımı için uygun ve etkilidir Kanserli Çocuk, Bakım Verici, Hemşirelik Tanıları, Hemşirelik Girişimleri 2.

THE EFFECTIVENESS OF NURSING CARE MODEL FOR CHILDREN WITH CANCER AND THEIR CAREGIVERS Research was performed as descriptive to determine the effectiveness of nursing care model for children with cancer and their caregivers. The research sample comprised 50 children with cancer and their mothers. The data were collected with Extensive (according to the Functional Health Patterns) and Daily Data Collectıon Forms. “Nursing Care Guide” was created with 30 NANDA diagnosis 54 NIC interventions and 127 outcome indicators. Daily implementatıons and evaluatıons registered in this form too. Nursing care was performed during the hospitalizatıon of children and mothers with forms and guides. Results; 24 nursing and four collobrative diagnosis for children and 16 nursing diagnosis for mothers were determined. 1383 activities of 54 NIC were implemented but 95 activities couldn’t. Constipation, hypertermi, diarrhea, nausea, impaired skin integrity, excess fluid volume, sleep pattern disturbance, oral mucous membrane disturbance, anxiety, ineffective coping were solved for children. Hopelessness and disturbed body image couldn’t be solved completely because of the child's health condition deteriorated, the child didn’t permit the implementation of the nursing activites and due to early discharge. Infection risk has become infectious collobrative diagnosis for 16 children. Acute pain, ineffective coping and disturbed body image in children (p=0.01), caregiver role strain and social interaction for caregivers whose support resources poor were found significantly high (p = 0.03). Conclusion: The guıde that were created by using NANDA and NIC is sufficient and effective for nursing care of child with cancer and caregivers. Cancer, Caregiver, Nursing Diagnoses, Nursing Interventions
Keywords: Çocuk Bakımı_Kanser; Hasta Bakımı; Hastalıklar, Kanser; Hemşirelik