Yinelemeli olay analizi ve çocuk suçluluğu üzerine bir uygulama - Özkartal, Bürya (My University, 2009)
YİNELEMELİ OLAY ANALİZİ VE ÇOCUK SUÇLULUĞU ÜZERİNE BİR UYGULAMA Kişilerin ya da bir örneklem biriminin bir olayı, takip süresi boyunca bir kez yaşamasıyla elde edilen veri için bir çok model ve analiz metotları geliştirilmiştir. Fakat kişiler ya da örneklem birimi, yaşam süresi boyunca çeşitli sayıda olaylar yaşadığında sağlık, üretim ve kamu düzeni gibi alanlarda bir çok uygulama tekrarlı olayları gerektirir. Yaşam sürdürme analizi, belirli bir zaman aralığında ölçülen değişkenlerin analizinde kullanılan bir yöntemdir. Yaşam sürdürme analizinde en çok kullanılan model, Cox tarafından önerilen “Cox Orantılı Hazard Regresyon Modeli” dir. Modelin temel varsayımı, yaşam sürdürme zamanı üzerinde etkili olduğu düşünülen değişkenlere ait hazard oranının zaman boyunca sabit olmasıdır. Kişiler olayı birden fazla kez yaşadığında elde edilen “tekrarlı olay verisi”, olaylar arasındaki ilişki ele alınmadan analiz edildiğinde probleme sebep olur. Tekrarlı olayları analiz için Cox oransal hazard modeline dayanan model varyasyonları öne sürülmüş ve bu modellerin değişik sonuçlar verdiği görülmüştür. Bu model varyasyonlarından biri tabakalı Cox regresyon modelidir. Çocuk suçluluğu hakkında yapılan bir çalışma ile suç çalışmalarındaki tekrarlı olay analizi incelenecek ve bu çalışmadan elde edilen sonuçlar üzerinde durulacaktır. Bu analiz süresince, farklı yaklaşımlar kullanarak, sonuçlar arasındaki farkların karşılaştırılmasıyla yaklaşımların uygunluğu değerlendirilecektir.

RECURRENT EVENT ANALYSIS AND AN APPLICATION ON JUVENILE DEINQUENCY Many models and analysis methods have been developed for data which has been obtained by having an event that may occur once over the follow up time for a given subjects or sample unit. But health, medical and public policy applications involve recurrent events, where a subject or sample unit may experience any number of events over a lifetime. Survival analysis, is used to analyze the variables that are evaluated in a certain time-period. The most used model in survival analysis is the Cox proportional hazard regression model which is proposed by Cox. The basic assumption of the model is the constancy of the hazard ratio of variables which are conceived to affect the survival time, over time. Recurrent events data, which occur when subjects experience more than one event, cause a problem when analyzed without taking into consideration relationship among the events. Model variations based on the Cox proportional hazards model have been proposed for the anaylsis of recurrent events and its well known that these models give different results. The most populer model variation of Cox model is stratified Cox regression model. Recurrent events analysis in criminal studies will be shown by a study on juvenile delinquency and will be considered the results which have been obtained by this recurrent event data. During the analysis, using different approaches, fitness of aproaches will be determined by comparing differences between the results.
Keywords: Çocuk Suçluluğu