İhracat kredi sigortalarının kobiler açısından değerlendirilmesi - Dikmen, Babir (My University, 2006)
Globalleşen günümüz dünyasında ekonomik ve ticari faaliyetler hızla liberalleşmekte ve dünya pazarları giderek bütünleşmektedir. Ülkeler pazarlarını dışa açmak zorunda kalmakta ve firmalar global bir rekabetle yüzyüze gelmektedirler. Bu durum Türkiye’de üretimin ve firmaların büyük çoğunluğunu oluşturan Küçük Orta Boy İşletmeler için sorunlar oluşturmaktadır. Henüz uyum sürecinde olan bu firmalar dış ticarette ne yazıkki çok fazla varlık gösterememektedirler. Bunda KOBİ’lerin öteki bir çok eksikliklerinin yanısıra kurumsallaşamamaları, mevcut pazar imkanlarıyla yetinmeye çalışmaları, dış ticareti bilmemeleri, yabancı pazarlardan çekinmeleri, dil bilen kalifiye eleman çalıştırmamaları gibi faktörler etkilidir. Oysa dışa açık bir ekonomi modeli benimseyen ve büyük ekonomik sorunları olan Türkiye’de KOBİ’lerin dış pazarlara açılmaları hem o firmaların güçlenmesi ve rekabet kabiliyeti kazanması açısından hem de Türk ekonomisi açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de KOBİ’lerin dışa açılmaları desteklenmekte karşılaşacakları riskleri ve belirsizlikleri giderici bir takım önlemler alınmaktadır. Bu amaçla kurulan kurumlardan biri olan Türk Eximbank ihracatçı desteklemeye yönelik olarak kredi, ülke garanti programları ve ihracat kredi sigortası hizmetleri vermektedir. Bu çalışmada Türk Eximbank ve verdiği hizmetler, özellikle de ihracat kredi sigortası anlatılmış KOBİ’lerin bundan ne oranda yararlandığı, yararlanması durumunda ne gibi imkanlara ulaşabileceği belirtilmiştir. İhracat kredi sigortası ihracatçının sevkiyat bedelini ekonomik ve siyasi risklere karşı teminat altına alan ve ihracat bedeli ödenmediği takdirde %90 oranında tazmin eden bir sigorta hizmetidir. Bu hizmetten yararlanan ihracatçı cesurca dış pazarlara açılabilecek ve ihracat hacmini büyük boyutlara ulaştırabilecektir. Nevarki günümüzde sayıları yüzbinleri bulan KOBİ’ler içinde bu hizmetten yararlanan firma sayısı 1500-2000’i geçmemekte, Türkiye’nin yıllık ihracat miktarının ancak %5’lik bir kısmı ihracat kredi sigortası ile teminat altına alınabilmektedir.

Domestic companies face with international competition in contemporary world in which the rate of economic and commercial liberalization accelerated and the rate of market unifications high and domestic markets had to be open. This condition cause small and medium scale companies to face with many problems such as production, quality, international standards and marketing. Nevertheless these companies in adaptation process are not efficient in international trade because of many difficulties as lack of institutionalization and lack of training in international trade, phobias to enter foreign markets and lack of qualified personnel who know foreign language etc. Entering foreign markets provide SME’s high competition capability and many production opportunities and it gives contribution to the Turkish economic development. As well as developed countries supported their SME’s in international market, Turkey supports their small and medium scale companies to open foreign markets, and have arrangements to decrease risks and indefiniteness. Turk Eximbank one of the institutions support foreign trade, gives credit and export credit insurance and country guaranty program services. In this study; Turk Eximbank and its services -especially export credit insurance-, what kind of possibilities provided to SME’s are studied. Export credit insurance is a kind of payment insurance that provide guaranty for economic and political risks in international trade. With this service exporters have enough courage to open foreign markets and they could increase their export volumes. Although there are hundred thousands of companies working in Turkey, small number (1500-2000) of companies use this service and just 5% of total export in Turkey under guaranty of export credit insurance.
Keywords: Sigorta, İhracat ve Kredi