Cila Sistemlerinin Mikrohibrit ve Nanohibrit Rezin Kompozitlerin _x000D_ Renklenmesi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi - KORKUT, BORA (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 7 farklı cila sisteminin, kahve ile _x000D_ renklendirilen mikrohibrit ve nanohibrit kompozitlerin renk değişimi_x000D_ üzerine olan etkilerinin, karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. _x000D_ Gereç ve Yöntemler: Mikrohibrit rezin (Essentia universal renk) ve na?nohibrit rezinden (Essentia DE renk) hazırlanan 80 örnekten, 10 örnek _x000D_ içeren toplam 8 cila grubu oluşturulmuştur; Enhance & PoGo, Twist _x000D_ Dia, Soflex Spiral, OptiOne Step, Soflex Disk, Opti Disk, Super Snap ve _x000D_ kontrol grubu. Örnekler, cila sonrası 3 aylık kahve tüketimine denk ge?lecek sürede (72 saat) kahve çözeltisinde renklendirilmiştir. Klinik tip _x000D_ spektrofotometre cihazı ile renklendirme öncesi/sonrası renkler ölçül?müş ve ∆E* değerleri hesaplanmıştır. Algılanabilirlik sınırı 3,7, kabul _x000D_ edilebilirlik sınırı 5,5 olarak alınmıştır. İki yönlü varyans analizi ile ba?ğımsız iki örnek t-testi istatistiksel analiz için kullanılmıştır. Bulgular:_x000D_ Yalnızca cila materyali değişkeni, ∆E* üzerine etkili faktör olarak bu?lunmuştur (p<0,001). En yüksek ∆E* Super Snap grubunda (3,37±1b), _x000D_ en düşük ise Twist Dia grubunda (1,54±0,77a) bulunmuştur. Nanohib?rit ve mikrohibrit kompozitler arasında, renklenme açısından anlamlı bir _x000D_ fark bulunmamıştır (p=0,055). Tüm kompozit-cila materyali kombinas?yonlarında, ∆E* kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulun?muş (p<0,001) ve algılanabilir sınırın altında (<3,7) kalmıştır. Sonuç:_x000D_ Bu çalışmanın şartları altında, aşındırıcı olarak elmas partikülü içeren, _x000D_ iki aşamalı, spiral cila sistemleri Twist Dia ve Soflex Spiral, kompozit _x000D_ yüzey cilalamasında, cilalama süresi ve renk değişimi bakımından, diğer _x000D_ cila materyallerine göre daha avantajlı ve etkili olarak değerlendirilebi?lir. Farklı kompozit materyaller ile destekleyici çalışmalar yapılmalıdır.

Objective: This study aimed to evaluate the effect of _x000D_ different polishing materials on coffee discoloration of microhybrid _x000D_ and nanohybrid composites. Material and Methods: 80 samples _x000D_ were prepared using microhybrid and nanohybrid resin, and 8 pol?ishing groups were arranged (n=10 for each): Enhance&PoGo, Twist _x000D_ Dia, Soflex Spiral, OptiOne Step, Soflex Disk, Opti Disk, Super Snap _x000D_ and control group. Following polishing procedures, samples were dis?colored in coffee solution for 72 hours, corresponding to 3 months of _x000D_ coffee consumption. ∆E* for each sample was calculated using spec?trophotometer. Perceptibility and acceptability thresholds were con?sidered 3.7 and 5.5, respectively. Two Way Anova and Independent _x000D_ Samples T test were used for statistical analysis. Results: Only the _x000D_ polishing material, was determined effective factor influencing ∆E* _x000D_ (p<0.001). The highest ∆E* was found for Super Snap (3.37±1b), _x000D_ whereas the lowest for Twist Dia (1.54±0.77a). There was no signif?icant difference between nanohybrid and microhybrid composites, re?garding color change (p=0.055). According to the overall _x000D_ composite-polishing materials combinations, ∆E* was found signifi?cantly low compared to control group (p<0.001), and considered _x000D_ below the perceptibility (<3.7). Conclusion: Within the limitations _x000D_ of this study, diamond particles embeded, two step, spiral polishing _x000D_ systems, Twist Dia and Soflex Spiral, might be considered as advan?tageous and effective, compared to other polishing systems, regard?ing polishing time and composite color change. Further supporting _x000D_ studies should be undergone using different composite materials.
Evaluation of the Effect of Polishing Materials on Discoloration of Microhybrid and Nanohybrid Resin Composites