Çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemleri ile portföy oluşturma : Bist 100 endeksi üzerine bir çalışma - Kurt, Emrah (My University, 2024)
Bütün yatırımcılar minimum riskle maksimum getiri elde etmeyi amaçlar. Bu sebeple, finansal piyasalarda hisse senedi alım ve satım işlemleri yapan mantıklı yatırımcılar, yatırım yapacakları şirketlerin, faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmak, finansal durumlarını, potansiyellerini ve risklerini bilmek isterler. Yatırımcılar, yatırım yapacağı şirketlerin hisse senedi fiyatlarını değerlendirmek için çeşitli analizler yapmaktadır. Bunlardan en sık uygulanan analizler, hisse senedi geçmiş fiyat verilerini değerlendirerek ileriye dönük öngörü sağlayan teknik analiz ve finansal oranların analiz edildiği uzun bir finansal analiz süreci olan temel analizdir. Bu çalışmada, BIST 100 Endeksinde işlem gören mali kuruluşlar dışındaki şirketlerin bazı finansal oranları ve hisse senetlerine ait günlük fiyat verileri kullanılarak çok değişkenli istatistiksel analiz tekniklerinden kümeleme analizi ve faktör analizi ile portföyler oluşturulmuş, bu portföylerin karşılaştırmaları yapılarak finansal oranları yorumlanmış ve yatırımcıya bilgiler verilmiştir.

All investors aim to achieve maximum profit along with minimum risk. Therefore, rational investors who engage in stock trading in financial markets need to be informed regarding the activities of the companies they will invest in, and should know financial situation, potential, and risks of such companies. Various analyses are conducted to analyze stock prices by investors. The most commonly applied methods are including, technical analysis that, evaluates future predictions by assessing past price data of stocks, and fundamental analysis that deals with a extended financial analysis process. In this study, some financial ratios and prices of stocks traded on the BIST 100 Index excluding financial firms, have been calculated, and analyzed using multivariate statistical analysis techniques including, cluster analysis and factor analysis. Portfolios have been formed and comparisons between these portfolios have been made to provide investors information regarding financials and prices of stocks of analyzed companies.
Portfolio construction using multivariate statistical methods : A study on the bist 100 index
Keywords: BIST 100; Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz; Econometrics; Ekonometri; Fundamental Analysis; Investment Analysis; Menkul değerler borsası; Multivariate Statistical Analysis; Portfolio Construction; Portföy Oluşturma; Stock exchanges; Temel Analiz BIST 100; Türkiye; Yatırım Analizi