Sosyal konut politikaları ve uygulamaları : Mısır ve Türkiye örnekleri - Abbas, Mohamed (My University, 2022)
Son yüz yılda özellikle gelişmekte olan ülkelerde artan konut sorununa karşı farklı politikalar uygulanmıştır. Mısır’da ve Türkiye’de benzer sorunsalla karşı karşıya gelen ülkeler arasındadır. Bu tezde, Mısır’da ve Türkiye’de uygulanan konut politikaları ve uygulamaları karşılaştırmalı analiz yapmaktadır. Bu tezin yoğunlaştığı sorular; Mısır’da ve Türkiye’de uygulanan sosyal konut politikalarının neler olduğu, nasıl uygulandığı ve sosyal konut politikalarının konut sorunun çözülmesine ne ölçüde katkı sağladığıdır. Literatür taramasından sonra bazı çıkarımlara ulaşılmıştır. Buna göre hem Mısır hem de Türkiye tarafından üstlenilen uygulama ve politikalar takip edildiğinde barınma politika ve programlarının genellikle siyasi ve ekonomik dinamikler tarafından etkilendiği görülmüştür. Günümüzde barınma temel bir insan ihtiyacıdır ve ülkeler bu ihtiyacı karşılamak için politikalar planlamalı ve planların başarısı için gerekli kaynakları sağlamaya çalışmalıdır. Yukarıda bahsi geçenler, devletin imar planlarını prosedür ve politikalar izleyerek geliştirmediği anlamına gelmemektedir. Devletin imar planları yayınlamış veya bağımsız konut programları yapmış olduğu ortadadır, ancak bu noktada güvenilir olan unsur, bu planların başarısı veya hedeflerini gerçekleştirmesi her zaman siyasi ve ekonomik koşullarla ilgili olduğudur.

During last century a lot of developing countries proceed many housing policies and program to facing accelerating housing crisis, Egypt and Turkey among these countries. This thesis analyzed comparatively housing policies and practices applied in Egypt and Turkey. The research questions of thesis are: What are the social housing policies implemented in Egypt and Turkey? how they are implemented? whether these policies helping to address the housing crisis? After reviewing the literature, it has been observed that, housing policies and programs are generally affected by political and economic dynamics. Today, shelter is a basic human need and countries should plan policies to meet this need and try to provide the necessary resources for the success of the plans. The above does not mean that the state does not develop development plans if we try to follow procedures and policies. It is obvious that the state has published development plans or made independent housing programs, but the reliable factor at this point is that the success of these plans or the realization of their goals is always related to political and economic conditions.
Keywords: Business; Egypt; Gayrimenkul gelişimi; İşletme; Mısır; Real estate development; Turkey; Türkiye