Televizyon sinema dayanışması ve Fransa örneği - Ulusoy, Nilay (My University, 2006)
TELEVİZYON SİNEMA DAYANIŞMASI VE FRANSA ÖRNEĞİ” ZETİ “Televizyon Sinema Dayanışması ve Fransa Örneği” adlı doktora tezinde Fransa’da sinema sektörü ile televizyon sektörü arasında dayanışmayı sağlayan CNC (Centre National de la Cinematographie-Ulusal Sinema Merkezi)nin Fransız kültürü ve Fransız Sineması’na kurulduğu 1946 yılından itibaren yaptığı etkiler incelenmiştir. Özellikle Hollywood Sineması’na karşı Fransız Sineması’nı bir endüstri kolu olarak geliştirmek amacıyla Fransız Kültür ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan CNC, Fransız Görsel İşitsel ürünlerine mali destek vermekte, söz konusu ürünlerin yurt dışında tanıtımlarını üstlenmekte, Fransa’da sinema eğitimini düzenlemektedir. CNC, Fransız Sineması’nı her alanda desteklerken en büyük desteği, televizyon kanallarından almaktadır. Türkiye’de sinema, bir endüstri kolu olarak gelişememiştir. Türk Sineması’nı kültürel ve ekonomik açıdan güçlendirmek amacıyla çalışmalar yapılan Türk Sinema Kurumu için CNC, önemli bir model oluşturmaktadır. Bu varsayımdan yola çıkarak, Türkiye’de kurulacak Türk Sinema Kurumu’nun CNC ile olabilecek benzerlikleri, Türk Sineması alanında yapacağı çalışmalar alanında Türk televizyonlarından ne şekilde yardımlar alabileceği söz konusu tezde incelenmiştir. TELEVISION, CINEMA SOLIDARITY and FRANCE ILLUSTRATION” DOCTORATE In “Television, Sinema Solidarity and France Illustration” doctorate thesis; Effects of CNC (Centre National de la Cinematographie-National Cinema Centre; centre that provides the solidarity between the cinema and the television sector) on French Culture and French Cinema has been analysed since the date of its foundation in 1946. Attached to French Culture and Communication Ministry, CNC particularly has been established to improve the French Cinema as an industrial branch againts to the Hollywood Cinema. In addition CNC is supporting the French AudioVisual products financially, committing itself to the advertisement of such products internationnally and finally organizing the education of the cinema in France. While CNC is supporting the French Cinema by all means, it receives outmost support from the television channels. In Turkey cinema has not been developped as an industrial branch. CNC constitutes an important model for Turkish Cinema Centre that is established to provide necessary studies with the same objective, to strengthen the Turkish Cinema culturally and economically. From this assumption, in this thesis; similarities that could arise between the CNC example and the Turkish Cinema Centre plus, what type of supports that the same centre could receive from Turkish televisions, are being analysed.
Keywords: CNC_Fransa; Sinema_Fransa; Televizyon_Fransa