Mülkiyet hakkının komşuluk hukukundan doğan sınırlamaları - Ertan, Bilge (My University, 2020)
Mülkiyet hakkı çeşitli yönlerden sınırlamalara tabidir. Komşuları koruma amacını güden özel hukuk alanındaki sınırlamalar Türk Medeni Kanununun 737. ve 750. maddeleri arasında Komşu Hakkı başlığı altında ele alınmıştır. Katlanma,kaçınma ve müspet bir edimi ifa ödevlerini ihtiva eden komşuluk hukuku sınırlamaları ile mülkiyetin ancak hukuk sınırları içerisinde dilediğince kullanılabileceği öngörülmüş, mülkiyet hakkının sınırsız olmadığı vurgulanmıştır. Sınırlamalar ayrı ayrı incelenmeden önce, taşınmaz mülkiyetinin kapsamı ve sınırları ile çalışmaya giriş yapılmış,komşu kavramı ile devam edilmiştir. Ardından her bir sınırlamanın hangi şartlar altında gerçekleştiği, tarafların yükümlülükleri ve sınırlamaların hukuki nitelikleri,komşuluk hukukuna ilişkin davalar ve diğer önlemler doktrindeki görüşler ile Yargıtay kararları ışığında incelenmiştir.

The restriction of property rights interms of neighbourhood law are regulated between the articles 737 and 750 in Turkish Civil Code under the name of “Right of Neighbour”. By restrictions of neighbourhood law that include the duties of endurance and avoidence, it is emphasized that the right of property is not unlimited and also it is only used freely within the legal boundaries. In this study, the extent and boundaries of immovable property, term of neighbour, the conditions of restrictions, obligation of the parties, legal qualifications of restrictions, lawsuits and other measures will be examined in light of doctrine and the decisions of the Supreme Court.
Keywords: Civil law; Hukuk; komşu; komşu hakkı; Komşuluk hukuku; komşuluk hukukuna ilişkin davalar Neighbourhood law; Law; Medeni hukuk; neighbour; restriction of immovable property; right of neighbour; taşınmaz mülkiyetinin sınırları