İlk çocuk dergilerinden mümeyyiz - Yaşar, Şeyma (My University, 2001)
Eski harfli çocuk dergileri Türk edebiyatının üzerinde pek fazla araştırma yapılmayan bir sahasıdır. Bu sebeple 1869 yılında yayınlanan ve bilinen ilk çocuk dergisi olan Mümeyyiz tez konusu olarak seçilmiştir. Bu çalışmada 49 sayı devam eden Mümeyyiz dergisi incelenmiştir. Tez üç bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde çocuk edebiyatı ana hatlarıyla tanıtılarak dünyada ve ülkemizde ortaya çıkışı ve ilk yıllardaki gelişimi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Bu arada çocuk edebiyatının önemli bir alanı olan çocuk dergiciliğinin tarihçesi hakkında da okuyucuları bilgilendirecek malumat verilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde ayrıca eski harfli çocuk dergilerinin kronolojik listesi yer almış, hangi yıllarda ve kaç nüsha çıkarıldığı belirtilmiştir. İkinci bölümde aynı adla çıkan Mümeyyiz gazetesi ve özellikle onun eki olarak çocuklar için yayınlanan Mümeyyiz dergisi hakkında bilgi verilmiştir. Derginin şekil özellikleri belirtildikten sonra derginin muhtevası, yer verdiği yazılar, tercih edilen konular, seri olarak devam eden bölümler kısaca özetlenmiştir. Derginin yayınlandığı dönem içerisindeki yeri ile bu kısım son bulmaktadır. Tezin üçüncü bölümü bütünüyle Mümeyyiz dergisinin tam metnine ayrılmıştır. Burada derginin bulunduğu kütüphanelerden bazılarının kapalı ve istifade imkanlarının çok mahdut olması sebebiyle ulaşılamayan altı sayının dışında nüsha-i fevkalâde ile 44 sayısının metni okuyuculara kolaylık sağlayacak dipnotlar ilavesiyle nakledilmiştir. Tez çalışması sırasında başvurulan eserlerin listesinin bulunduğu Kaynaklar bölümünden sonra ekler kısmında Mümeyyiz çocuk dergisinin ilk ve son sayıları ile tek özel sayısı olan nüsha-i fevkalâde'nin orijinalleri yer almıştır.

Periodicals for children published in old Turkish alphabet is a Turkish Literature field on which there have not been a many researches. For this reason Mümeyyiz which was published in 1869 and also known to be the first children periodical is determined as the subject for this research. In this research Mümeyyiz with its total 49 issues is studied. This research is consistent of three parts. In the first part; literature for children is explained basically and its formation in the world and in our country is discussed and the developments in early years are studied. Meanwhile a historical information based on periodicals for children which is an important issue in literature for children field is included aiming to provide adherence for readers. In this part, also a chronological list of periodicals for children published in old Turkish alphabet, publication years and number of issues have been indicated. In the second part; having the same name newspaper Mümeyyiz and especially its supplement periodical Mümeyyiz which was for children is introduced. After mentioning the form specifications of the periodical, its content, including writings, preferred subjects and parts continued as serial are summarised shortly. This part ends with the position of the periodical referring to the era of its publication. The third part is wholly consisting of complete literature of periodical Mümeyyiz. Except for the six issues of the periodical which were unreachable due to closed libraries and their restricted services, literature of The Special Issue and 44 standard issues have been provided to the readers contributed by helpful footnotes. In part Appendix copies of originals of the first and the last issues of periodical Mümeyyiz and The Special Issue are attached, following the part References, showing the list of sources being surveyed throughout composing of this research.
Keywords: Çocuk Edebiyatı Türkiye; Dergiler-çocuk