Akut astım ataklarının tedavisinde acil servisteki yaklaşımların ve bazı sosyal faktörlerin önemi - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Bu çalışmanın amacı, acil servisimize akut astım atağı ile başvuran hastaların demografik ve sosyal özelliklerini ortaya koymak ve bu hastalara optimal yaklaşım protokollerini belirlemektir. Akut astım atakları ile başvuran hastaları değerlendirmek için bir soru formu ve klinik değerlendirmeyi kapsayan prospektif bir çalışma planlanmıştır. Bu çalışma, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ilk ve Acil Yardım Anabilim Dalı'nda yapılmıştır. Her 2 cinsten, 16 ile 54 yaşları arasında, astım atağı nedeni ile Mayıs 1999-Şubat 2001 tarihleri arasında başvuran hastalara ait sonuçlar sunulmuştur. Tedavi sonrası ilk 2 ile 4 hafta içinde hastalar tekrar klinik kontrol ve takip amaçlı değerlendirilmiştir. Toplam 66 (38 kadın ve 28 erkek) hastadan, 54 hasta (29 kadın ve 25 erkek) bu çalışmaya alınmışlardır, istatistiksel inceleme sonuçlarına göre atağın klinik düzelmesini takipte hastaların başlangıç ve son PEF değerleri anlamlı olarak yol göstermektedir (p< 0.01). Ancak dakika solunum sayısı, kalp hızı ve pulse oksimetre değerleri klinik durumu değerlendirmede yeterli olmamaktadır (p> 0.05). Takipleri sırasında 54 hastadan 49'u acil servisteki tedaviden memnun kaldıklarını belirtmişlerdir. Ülkemizde astım hastalarının uyumu cinsiyet, eğitim ve sigara içmek gibi bazı belli faktörlere bağlı olmak üzere zayıftır, Acil servislerde bu hastalar hem klinik olarak iyi değerlendirilip tedavi edilmeli hem de ilerki takiplerini başarılı kılmak için bilgilendirilmelidir.

This study is aimed to explore demographic and social factors of the patients with acute asthma attacks visiting our emergency department in Istanbul, Turkey. We performed a prospective study including a questionnaire and a clinical evaluation protocol for acute asthma attacks. The study is performed at the Emergency Medicine Department of School of Medicine at Marmara University. Patients, ages 16-54, from both sexes who visited between May 1999-February 2001 are presented. In the following two or four weeks, these patients are clinically assessed again.A total of 54 patients (29 women and 25 men) are included out of 66 patients. The statistical analysis revealed that initial and final PEF values are helpful in determining the clinical improvement of the attack (p< 0.01) whereas heart and respiratory rates and pulse oxirnetry are not good indicators of clinical severity (p> 0.05). Forty-nine out of 54 patients are clinically satisfied with the therapy started in the emergency department. The compliance of the asthma patients in our country is not very high due to some factors; such as sex, education, and tobacco smoking. As a result; these attacks need to be very carefully treated and clinically assessed; moreover the pati-ents are to be informed thoroughly about the disease in the emergency department so that the future follow-up rates can be higher.
Significance of emergency management of acute asthma attacks and of some social factors
Keywords: Acil Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri