TBMM Milletvekillerinin Türk Eğitim Politikalarına Yönelik Algılarının İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Türk eğitim politikalarının oluşturulmasında milletvekillerinin geniş yetkileri olduğu bilinmektedir.Dünyada meydana gelen küreselleşme süreci ile beraber çağdaş düşünce sistemlerine ve teknolojikgelişmelere uygun uzun soluklu eğitim politikalarının belirlenebilmesi ve toplumun bu yöndeki ihtiyaçlarınınkarşılanabilmesi seçilmiş milletvekilleri için önem arz etmektedir. Bu durum tüm siyasi partilerintüzüklerinde ve programlarında eğitim, öğretim ve yönetim politikalarına yer vermesine gerekçe olmuştur.Bu araştırmanın amacı; milletvekillerinin Türk eğitim politikalarına yönelik algılarını ortaya koymaktır. Buamaç doğrultusunda uluslararası sınav sonuçlarının Türk eğitim politikalarına ne şekilde yansıdığı;Türkiye’de öğretmenlerin yetiştirilmesi ve istihdamı ile ilgili geliştirilen politikalar; yöneticilerin istihdamsüreçleri, milli hedeflere ulaşma noktasında Türk eğitim müfredatının kültürel ve ahlaki değerleri yansıtmasıile ilgili sorulara yanıtlar aranmıştır. Nitel araştırmalardaki fenomenoloji deseni ile gerçekleştirilenaraştırmaya; maksimum çeşitleme örneklemesi ile 5 milletvekili katılmıştır. Verileri toplamadaaraştırmacının geliştirdiği yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularındauluslararası sınavlar ile ilgili olarak eğitim politikalarının iyileştirilmesi, koşullu kabul ve uluslararasısınavların önemine; öğretmen yetiştirme politikaları ile ilgili olarak niteliksel sorunlar, formasyon, ideolojikve teorik yönelimlere; öğretmenlerin istihdamı ile ilgili olarak akademik başarının azalması, arz talepdengesinin gözetilmesi ve kültürel aidiyet hissetmemeye; yöneticilerin istihdam süreçleri ile ilgili olarakliyakatin önemi, lisansüstü eğitim gereksinimi ve sendikal olumsuzluklara; müfredatın değerlere yansımasıile ilgili olarak da müfredatın yetersizliği, uygulama eksiklikleri ve kültürel erozyona değinilmiştir.

Representatives have broad authority in the establishment of Turkish education policies. With the_x000D_ globalization in the world, it is important for elected representatives to be able to determine long-term_x000D_ education policies appropriate to modern philosophies and technology besides meeting with the needs of the_x000D_ society in this direction. For this reason, education, training and management policies are included in the_x000D_ codes and programs of political parties. The aim of this research is to reveal the opinions of the_x000D_ representatives about Turkish education policies. Answers were sought for the questions reflecting cultural_x000D_ and moral values of Turkish education curriculum about the reflection of international exam results on_x000D_ Turkish education policies; training of teachers in Turkey; policy making regarding employment and_x000D_ qualifications; employment of school administrators. Maximum variation sampling method was employed_x000D_ for choosing study group. Five representatives participated in the research which is designed in_x000D_ phenomenology. Semi-structured interview form developed by the researcher was used to collect the data._x000D_ The findings of the research are related to international exams: the improvement of educational policies,_x000D_ conditional acceptance and the importance of international exams; regarding teacher training policies:_x000D_ qualitative problems, formation, ideological and theoretical orientations; employment of teachers: decrease in_x000D_ academic success, balance of supply and demand and not to feel cultural belonging; employment processes of_x000D_ managers: the importance of merit, the need for postgraduate education and trade union negativities;_x000D_ reflection of the curriculum on the values: insufficiency of the curriculum, application deficiencies and_x000D_ cultural erosion.
Investigation of TBMM Representatives’ Perceptions of Turkish Education Policies