Cam tavan sendromu aşma stratejileri ; elektrik dağıtım firmasında bir uygulama - Yaldız, Şevkiye Herekeli (My University, 2019)
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda kadın çalışan sayısında gözlenen artış, ekonomik, sosyal ve kültürel değişme ve gelişmelerin bir sonucu olarak bazı olumsuzluklar ve belirli etmenler ortaya çıkarmaktadır. Ekonomik ve istihdam açısından kadın işgücü değerlendirildiğinde, iş yaşamı birçok avantajın yanı sıra çeşitli engelleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda ortaya çıkan kavramlardan olan “cam tavan sendromu”, belli iş kollarında yoğunlaşan ve genellikle üst kademe profesyonel çalışanları arasında sayıca azlık gösteren kadınların ilerleme ve gelişimini engelleyen görünmez engelleri ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı, kadınların yönetici olmaları ve bulundukları konumda yükselmeleri önündeki cam tavan engelini ortaya çıkaran unsurlara ve cam tavanı aşma stratejilerine ilişkin görüşlerini incelemektir.Bu çalışma da ‘cam tavan’ sendromunun etkilerini ortaya koymak amacıyla Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) firması çalışanları ile yapılan mülakat sonuçları incelenerek kurum da ‘cam tavan’ etkisi ölçülmeye çalışılmıştır.

In our country and in the world in recent years due to the increase in the number of female employees and due to economic, social and cultural changes and developments, reveals some negativity and certain factors. In addition to many advantages in business life, many obstacles were revealed when the female labor force has been evaluated in terms of economic and employment. The Glass Ceiling Syndrome , one of the concepts that emerges in this respect, refers to the invisible obstacles that hinder the progress and development of women, who are concentrated in certain sectors and often outnumber the number of upper-level professional workers. The aim of this study is to examine the opinions of the women about the glass ceiling barrier and the strategies for overcoming the glass ceiling.In this study, in order to determine the effects of glass ceiling syndrome, the results of the interviews with Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) employees were reviewed and the effect of glass ceiling in the institution was tried to be measured.
Keywords: Cam Tavan SendromuElektrik Dağıtım Sektörü Glass Ceiling Syndrome; Çalışma ekonomisi; Electricity Distribution Sector; Labor economics