Kur’an’da istihza (küçümseme) - Sıcak, Ahmet Sait (My University, 2006)
Kur’an’da istihza konusunu ele alan bu çalışma, bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. İstihza kavramının etimolojik tahlilinin yapıldığı giriş bölümünde bu terimle benzer anlamda kullanılan kavramlar da değerlendirilmiştir. Birinci bölümde Kur’an’da istihza kavramının nasıl kullanıldığı incelenmiş, istihzanın İslam dinindeki yeri belirtilmiştir. Kur’an’da belirtilen istihza sebeplerinin de açıklanmaya çalışıldığı hza edenler ve ettikleri kavramların belirtilip açıklanmasıyla son bulmuştur. İkinci bölümde istihza edenlerin dünyadaki ve ahiretteki durumlarıyla istihza edenler karşısında müminlerin yapmaları gerekenler, kötü ve incitici söz ve davranışlar karşısında müminlerin göstermeleri gereken tutumlar açıklanmıştır. ABSTRACK This study whose subject is the derision in the Qur’an is composed of one entry and two main chapters. In the entry part, the concept of the derision is analyzed etymologically and also some similar concepts are evaluated. In the first chapter the way of the use of the concept of derision in the Qur’an is scrutinized and also Islam’s perception of derision is given. Moreover it is tried to explain the reasons of derisions stated in the Qur’an. The chapter ends with clarification of deriders and explanations of the concepts that they deride. In the second chapter it is clarified that the positions of the deriders in this world and the next. Furthermore the proper way of responses to deriders and the proper ways of reactions to this kind of distressing actions and words that must be shown by believers according to Islam are explained.
Keywords: Kur’an-ı Kerim_Tefsirler; Tefsir