İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda haftanın günü etkisi - Gürbüz, Gürhan (My University, 2006)
Bu tezin amacı İstanbul Menkul Kıymetler Borsa’sında 2 Ocak 2002 ve 31 Aralık 2005 aralığındaki 4 yıllık bir periyotta hisse getirelerinde haftanın günü etkisini incelemektir. Ocak 2002 – Aralık 2005 aralığında yapılan ampirik gözlemler İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İMKB 100 Endeksinde haftanın günü etkisinin var olduğunu doğrulamaktadır. İMKB Ulusal 100 bileşik endeksinde haftanın diğer günlerine kıyasla Pazartesi ve Salı günlerinin düşük getirilere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte 2002 ve 2005 döneminde İMKB’de en yüksek getirilerin Cuma ve Perşembe günleri gerçekleştiği görülmüştür. GARCH modeli ile hesaplanan haftanın günü regresyonu Perşembe ve Cuma günlerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra volatilitenin en yüksek olduğu gün Cuma olarak gözlenmiştir. Araştırmanın son bölümünde IMKB-100 endeks getirileri ve DAX (Almanya Endeksi) getirileri karşılaştırılmıştır. Bulgulara göre haftanın günü etkisine yabancı borsa işlemleri yol açmamaktadır. Son olarak, IMKB-100 endeks getirileri ve dolar kuru arasında bir ilişkinin varlığı incelenmiştir. Fakat dolar kuru ile günlük getiriler arasında istatistiksel bir bağlantı saptanamamıştır.

This thesis aims at analyzing the effect of the week of the day on stock income within Istanbul Stock Exchange between 2nd of January, 2002 and 31st of December, 2005. The ampirical observations made through January 2002 to December 2005 confirm the idea that the week of the day has an effect on stock income. Monday and Tuesday have lesser effects compared to other days regarding ISE-100 index. On the other hand Thursday and Frisday and Thursday were observed as the days with higher incomes for 2002 and 2005. The week ofthe day regression calculated by GARCH modelling shows that results for Thursday and Friday effects are statistically considerable. Volatility is highest at the ISE on Fridays. The last part of the analysis compares and contrasts the revenues of ISE and DAX. The results show that the week of the day effect is not caused by the transactions carried out by foreigners. Lastly a potential relationship between ISE-100 index and USD exchange rate was tested, where no statistically significant result was reached.
Keywords: Ekonomi; Garch Modelleri; İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası)