İstatistiksel düşünce tarzı olarak toplam kalite yönetimi varsayımlar ve algılama biçimleri - Öztunç, Hakan (My University, 2001)
Toplam Kalite Yönetiminde varsayımlar ve algılanma biçimleri üzerinde duran bu tezde,kalite ve yönetim kavramları üzerinde meydana gelen değişimler ele alınmış ,bu değişimlerden sonra Toplam Kalite Yönetiminin insana bakış açısı üzerinde durulmuştur.Bu durum yapılan araştırma ile test edilmiştir. Birinci bölümde ,kalite kavramının tarihçesi ve kaliteyi etkileyen faktörler incelenmeye çalışılmıştır.Yönetim düşünce sistemlerinde 'insan ' kavramı öne çıkarılarak ele alınmıştır. İkinci bölümde , Grup yönetiminin işletmenin bütününe yaygınlaştırılması çalışmaları olan Toplam Kalite Yönetimi ve Toplam Kalite Yönetimine geçiş ve müşteri tatmini üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise,Toplam Kalite Yönetiminde insan faktörünün önemi üzerinde durularak,daha önceki bölümlerde incelenen yönetim teorilerindeki insan faktörü ile ilgili varsayımlarla ilişkilendirerek açıklanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde de yapılan araştırma uygulaması üzerinde durularak , Toplam Kalite Yönetiminde insan faktörünün önemi ile ilgili bir araştırma uygulaması verilmiştir.Toplam Kalite Yönetiminde insan faktörünün öneminin yadsınamaz bir gerçek olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Subject:The Assumptions and Their Ways of Perception Relating to Total Quality Management As A Style of Statistical Thinking This thesis is on the assumptions their ways of perception relating to Total Quality Management , examines the changes which have taken place on quality and management concepts and dwells on the views of Total Quality Management on human.This is tested by the presented study. The first deals with the history of the quality concept and the factors that affect quality. 'Human' concept is considered on Management Thinking Systems. The second chapter is on Total Quality Management, that is, the distribution of group management to entire business.This chapter also dwells on the client satisfaction and transition to Total Quality Management. The third chapter focuses on the significance of 'human factor'of Total Quality Management and tries to explain the assumptions relating to human factor on management theories examined in the previous chapters. The fourth chapter focuses on the research application which has been carried out , and presents a research application about the significance of human factor on Total Quality Management.The study also proves that the human factor is an undeniable fact on Total Quality Management
Keywords: İSTATİSTİK; TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ