“Gösteri toplumu” bireyinin etik ve estetik değerler”inde elektronik medya”nın rolü - Kurdak, İlkay (My University, 1999)
Gösteri Toplumu Bireyinin Etik ve Estetik Değerlerinde Elektronik Medya'nın Rolü başlığı altında hazırlanan bu araştırma,11 Ana bölüm ve alt başlıklardan oluşmaktadır.Kuramsal çerçeve içinde ele alınan. Değerler,Etik ve Estetik Değerler bölümüne, değerler kavramının açılımıyla başlanmış, bunu her biri başlı başına bir disiplin olan Etik ve Estetik Değerler izle miştir.Bu kuramsal çerçeve, tezin daha sonraki bölümlerine referans oluşturacaktır. Kültürün Yapı Taşlarıbölümünde, kültürün tanımlarına,kültür -uygarlık ilişkisi ne yer verilmiş,Sözlü ve Yazılı Kültür kavramı üstünde durulmuştur Daha sonra,18. ve 19. Yüzyılların genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.Sosyal, kültürel, bilimsel ve siyasal yapılanmaların yeni ivme kazandığı Aydınlanma Çağı düşüncesi öncelikle ele alınmış ve döneme hakim olan yeni değerlerin genel bir çerçevesi çizilmiştir.Modernizmin Eşiğinde 19.yy bölümünde, çalışma ve üretimin başat değerler haline geldiği bu önemli çağ dönümünde, toplumsal yaşamın değişim süreci incelenmiştir.Modern Zamanlar başlığı altında, Kitle İletişim Toplumunu besleyen bilim sel ve teknolojik gelişmelerin,insanın kültürel ve sosyal yaşamına ne boyutta yansıdığı irdelen miştir.İletişim Teknolojilerinin kazandığı ivmeyle birlikte,Enformasyon Toplumu'nu oluşturan bireyler,en etkin kitle iletişim aracı haline gelen televizyonun imgeler bombardımanına maruz ka lacaktır.Teknolojinin Nimetleribölümünde,bilimin artık zaptetmekte zorluk çektiği teknolojik tırmanma sonunda iletişim teknolojileriyle bilgisayarların bütünleşmesi konu edilmiştir.Daha son raki bölümlerde, günümüz toplumunu simgelemesi açısından GÖSTERİ TOPLUMU kavra mının değerlendirilmesine gidilmiş;televizyon başta olmak üzere, Eğlence Endüstrisi haline dönü şen Görüntü İmparatorluğu'nun, tüm değerleri altüst ederek hakimiyetini kurmasıyla birlikte,ardı kesilmeyen imgeler, mesajlar ve reklamların, bir İletişim Sarhoşluğuna yol açtığı vurgulanmıştır. Postmodern Zamanlar ve Gözetim Toplumu bölümlerinde insan yaşamını kolaylaştırmanın yanısıra,bireyin tikelliği ve özgürlüğünü hedef alan İletişim Teknolojilerinin ,farklı boyutlarına yer verilmiştir.Etik ve Estetik Değerlerde Çözülmelere Doğru bölümünde, Modern bireyin içinde bulunduğu açmaz konusunda,Elektronik Medya'nın rolü irdelenmiştir. Tezin ortaya koymak istediği şudur:Dünya küreselleşirken parçalanan Etik ve Estetik değerler,insan yaşamına anlam kazandırmaktan çok Herşey Yapılabilir düsturuna uyarlanmak tadır.Özgürlüğü ve bireyselliği zedelenen Modern Birey,Aydınlanma Çağı'nın büyük umut bağla nan Evrensel İnsan tasarısının gerisinde kalmıştır.21.yüzyıla girerken, Etik ve Estetik Duyarlılı ğın yitimine neden olan bu süreçte Elektronik Medya nın rolünü sorgulamak,daha da önem ka zanmaktadır.
Keywords: İletişim-Sosyal Yönler; Kitle iletişim araçları-Sosyal Yönler