Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki rotavirüslü çocuklarda yatış maliyeti - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: Rotavirüs enfeksiyonlarının ekonomiye ciddi bir yük oluşturmasına bağlı olarak birçok ülkede rotavirüs aşılama programıyla ilgili farmakoekonomik analizler yapılmıştır. Bu çalışmada, farmakoekonomik analizlerde kullanılmak üzere, hastanede yatarak tedavi edilen rotavirüs olgularının maliyetinin hesaplanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1 Nisan 2008-31 Mart 2009 tarihleri arasında rotavirüs enfeksiyonu nedeniyle yatarak tedavi alan 1 ay-5 yaş arası 215 hastanın fatura bilgileri üzerinden retrospektif olarak yürütülmüştür. Analize sadece direkt tıbbi maliyetler dahil edilmiştir. Bulgular: İkiyüzonbeş hastanın ortalama yatış süresi 3.74±2.84 gün, hasta başına ortalama direkt tıbbi maliyeti 234,11 TL (151 USD) olarak hesaplanmıştır. Bu ortalama toplam maliyetin sadece 51 TL (33 USD)’sini ilaç tedavisi oluştururken, geri kalan kısmını yatak, tıbbi malzeme, laboratuar ve girişim maliyeti oluşturmuştur. Aşıların Türkiye’de üretici firma tarafından depocuya satış fiyatları esas alınarak yapılan karşılaştırmada (bir aşı serisi için Rotateq® 235 TL, 152 USD; Rotarix® 196 TL, 126 USD), birçok ülkede aşı uygulamasının maliyet tasarrufu sağlayabilmesi için belirlenmiş olan fiyatlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda, sadece, rotavirüs enfeksiyonlarına bağlı hastane yatış maliyeti analiz edilmiştir. Ancak, rotavirüs ishallerinin hastane dışı tedavi maliyeti de olduğu göz ardı edilmemelidir. Rotavirüs aşılarının ulusal aşılama programına dahil edilebilmesi için geniş çaplı maliyet-etkililik analizlerine gereksinim vardır. Rotavirüs enfeksiyonlarının önlenmesinde aşılamanın önemli olduğunu düşünüyor ve aşılama oranlarının artırılmasında sağlık personelinin ebeveynleri bilgilendirmesinin yanı sıra, yüksek olan aşı fiyatlarının düşürülmesinin de katkısı olacağına inanıyoruz. (J Pediatr Inf 2011; 5: 7-11)

Objective: Pharmacoeconomic analyses of rotavirus routine vaccination program have been conducted in many countries due to the critical economic burden of rotavirus infections. The aim of this study was to estimate the cost of hospitalization for children with rotavirus infections. Material and Methods: In this retrospective study, the discharge invoices of 215 inpatients (aged between 1 month and 5 years) hospitalized for treatment of rotavirus infection in Şişli Etfal Research and Training Hospital between April 1, 2008 and March 31, 2009 were evaluated. Only direct medical costs were considered in the analysis. Results: The mean hospital stay of 215 patients was calculated as 3.74±2.84 days and mean of direct medical cost was calculated as 151 USD per patient. While 33 USD of the average total direct cost was related to drug therapy, the remaining costs were bed, medical supplies, laboratory tests and venture expenses. In our comparison based on the manufacturer list price in Turkey (152 USD for Rotateq®, and 126 USD for Rotarix® per a vaccine series), the prices of vaccines were found higher than the prices that were proposed for cost savings by studes in other countries. Conclusion: Only the cost of hospitalization due to rotavirus infections was analyzed in this study. However, additional costs of non-hospitalized patients should not be ignored. In order to include rotavirus vaccine into the national vaccination program, large scale cost-effectiveness analyses are needed. We believe that reducing vaccine prices as well as informing parents by health care providers may contribute to increasing of vaccination rates, which is important in the prevention of rotavirus infections. (J Pediatr Inf 2011; 5: 7-11)
Cost of hospitalization of children with rotavirus infection in a Research and Training Hospital
Keywords: Tıbbi İnformatik