Enformasyon teknolojilerinde dış kaynak kullanımı - Müminoğlu, Mümin Erdem (My University, 2007)
ENFORMASYON TEKNOLOJİLERİNDE DIŞ KAYNAK KULLANIMI Bu çalışmanın amacı, günümüzde milyarlarca dolarlık bir pazara sahip enformasyon teknolojilerinde dış kaynak kullanımı uygulaması hakkında bilgi sunmaktır. Teorik bölümde yerli ve yabancı literatürde yer alan birçok araştırma incelenmiş, uygulama bölümünde ise, tarım makinaları sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın gerçekleştirdiği proje, üst düzey Bilgi Sistemleri yöneticileri ile görüşülerek anlatılmıştır. Çalışmanın sonunda, uygulamanın başarısının, temelde uygulama öncesi yapılan risk değerlendirmesine bağlı olduğu anlaşılmıştır. Bu aşamada hatalı tercihler yapan işletmelerin birçok problemle karşılaştığı görülmüştür. Uygulama bölümü, seçmeli dış kaynak kullanımını tercih eden işletmelerin, daha esnek davranabildiğini göstermiştir. Özellikle uzun vadeli sözleşmeler hazırlanırken, işbirliği süresince ortaya çıkabilecek her türlü problem dikkate alınmalıdır. Yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde etkin ilişki yönetimin büyük payı bulunmaktadır. Sözleşme süresince çıktıların sürekli olarak değerlendirilmesi de, müşteri işletmeye büyük fayda sağlayacaktır.

INFORMATION TECHNOLOGY OUTSOURCING This study aims to give information about information technology outsourcing which has a market of billion dollars. In theorical part, several researches, both in Turkish and English, are examined. In case study part, an outsourcing project of an agricultural equipment manufacturer is analyzed. To do this, executive managers of Information Technology department are interviewed. As a result, it is observed that, success of information technology outsourcing, mainly depends on risk evaluation at the beginning. Companies that fail at this stage, encounter several problems in the future. Case study shows that companies which prefer Selective Outsourcing can act more flexible. Especially while preparing long-term contracts, further possible problems that may occur during collaboration, should be taken into consideration. Effective relationship management plays great role in resolving conflicts. Continuous evaluation of the outputs, will be beneficial for the customer company.
Keywords: Bilgi Kaynakları Yönetimi; Bilgi Teknolojisi; Enformasyon Kaynakları Yönetimi; Enformasyon Teknolojisi