556 sayılı KHK hükümleri çerçevesinde taklit markalı mallara gümrüklerde el konulması ve hukuki sonuçları - Tüzün, Işıl (My University, 2010)
İç piyasaya girdiğinde hemen her yerde karşımıza çıkan taklit markalı malların piyasada dolaşımını engellemenin en etkili yolu, bu mallara henüz iç piyasaya girmeden gümrüklerde el konulmasıdır. Gümrüklerde taklit markalı mallara el konulması iç mevzuat açısından gümrük mevzuatı ile markaların korunması hakkındaki mevzuatın ortak düzenleme alanını oluştururken; bu iki mevzuatın birbiri ile uyumluluğunu da gerektirmektedir. Diğer yandan gümrüklerdeki bir uygulamanın etkinliğinin sağlanması açısından ulusal mevzuat ile uluslararası mevzuatın da uyumuna ihtiyaç vardır. Bu da gümrüklerde el koyma ile ilgili ulusal mevzuatın düzenlenmesinde uluslararası mevzuatın da göz önünde bulundurulması gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Gümrüklerde el koyma prosedürü, devamında gerçekleştirilecek ve bu uygulamayı tamamlayacak bir hukuki merasim ile hak sahiplerinin haklarının etkin bir şekilde korunması sonucunu doğuracaktır. Hak sahiplerinin haklarını etkin bir şekilde koruma kararlılığına sahip olmaları ancak haklarının hukuki yaptırımlar ile caydırıcı bir şekilde korunacağı inancına sahip olmaları ile mümkündür. Tez konumuz olarak 556 sayılı KHK çerçevesinde taklit markalı mallara gümrüklerde el konulması ve hukuki sonuçları üç ana bölüm altında ele alınmıştır: Birinci bölümde, 556 sayılı KHK çerçevesindeki temel kavramlar incelenmiş marka ve taklit marka kavramı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, gümrükle ilgili genel kavramlar üzerinde durulmuş ve mevzuat çerçevesinde gümrüklerimizdeki uygulama incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, taklit markalı mallara gümrüklerde el konulduktan sonra bu uygulamanın tamamlanması ile ilgili hukuki prosedür açıklanmıştır. Taklit marka, gümrüklerde el koyma.

The most effective way to prevent the circulation of imitated trademarked goods that we encounter almost everywhere as soon as entering the domestic market is to confiscate them at the customs before they enter the market. While confiscation of imitated trademarked goods at the customs, on the aspects of domestic legislation, composes the common regulation area of the custom legislation and the legislation about the protection of the brands, it is also requires the harmony of these two. On the other hand, to provide the efficiency of activities at customs, there is also a need of harmony between domestic and international legislations. The confiscation process of goods at the customs, with a law proceeding which will complete this process at further issues; will result in the effective protection of the rights of beneficiaries. Beneficiaries’ determination to protect their rights effectively is only possible when they believe their rights are protected with deterrent law enforcements. As our thesis subject, confiscation of imitated trademark goods and legal consequences there of under the provisions of decree no 556 investigated through three main parts. At first part, under the provisions of decree no 556, fundamental concepts are researched and trademark - imitated trademark goods concepts are emphasized. In second part, general concepts about the customs are highlighted and in accordance with the legislation, the application used at our customs is researched. In third part, judicial procedure about the culmination of this application after the confiscation of imitated trademark goods is explained. Key words: imitated trademark, confiscation of imitated trademark goods
Keywords: Hukuk; Kanun Hükmünde Kararname (KHK); Marka_Hukuk; Özel Hukuk