Çeşitli klinik örneklerden izole edilen dermatofitlerin enzim aktivitelerinin ApIZYM yöntemiyle tayini - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Kronik yüzeyel mantar enfeksiyonları sık rastlanan bir klinik problemdir. Dermatofitlerin salgıladığı enzimler mikroorganizmanın virulansında rol oynayabilmektedir. Bu çalışmada, dermatofitlerin enzim aktiviteleri ile mantar enfeksiyonunun akut veya kronik seyri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Yüzeyel enfeksiyonlu 81 hastadan, dermatofit izole edilen 58 (%72) hasta klinik ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmiştir. Enfeksiyonlar akut (< 6 hafta) veya kronik (> 6 hafta) oluşlarına göre sınıflandırılmıştır. Üretilen mantarlar klasik ve 19 adet enzim aktivitesine sahip ApiZYM yöntemiyle tanımlanmıştır. Onbir akut olgunun 5'inde Epidermophyton floccosum, 3'ünde Trichophyton rubrum, 2'sinde Microsporum canis, ve 1 'inde Trichophyton mentagrophytes, 47 kronik olgunun %96'sında T.rubrum, %4'ünde T.mentagrophytes üretilmiştir. Bütün izolatların alkalen fosfataz, lösin arilamidaz ve p-glukosidaz enzimlerini salgıladıkları ve enzim aktivitesinin akut ve kronik olgulardan izole edilen suşlar arasında anlamlı fark göstermediği saptanmıştır. Alfa-mannosidaz aktivitesi akut enfeksiyonlardan üretilen dermatofit türlerinin tamamında tespit edilmiş, ancak kronik enfeksiyonlardan üretilenlerin hiçbirinde saptanmamıştır (P<0.001). Çalışmamızın sonuçları, a-mannosidaz enziminin dermatofitlerin deride oluşturduğu iltihabi yanıtta ve enfeksiyonun kronik seyrinde rolü olabileceğini desteklemektedir.

Dermatophytes' enzymes may have a role in chronic superficial infections. In this study it was planned to investigate the possible relationship between the enzymatic activities of the dermatophytes and acute or chronic course of the infections. Dermatophytes were isolated from 58 (72%) out of 81 patients with superficial infections. The infections were divided into two groups as acute (<6 weeks) or chronic (>6 weeks). Isolated fungi were identified by the classical methods and ApiZYM method. ApiZYM exhibits 19 different enzymatic activities. From 11 acute cases; five Epidermophyton floccosum, three Trichophyton rubrum, two Microsporum canis and one Trichophyton mentagrophytes strains were isolated. Of the 47 chronic cases, 96% was due to T.rubrum and 4% due to T.mentagrophytes. Production of alkaline phosphatase, leucine arylamidase and p-glucosidase enzymes were detected in all tested strains. There was no difference between the enzymatic activities of acute and chronic cases. Alpha-mannosidase activity was detected in all of the species isolated from acute cases whereas none of the chronic cases were positive (P<0.001). The results of this study suggest that a-mannosidase activity may play a role in both cutaneous inflammatory response caused by dermatophytes and the chronicity of the lesions.
Investigation of enzyme activities of dermatophytes isolated from different clinical samples by ApIZYM method
Keywords: Viroloji; Enfeksiyon Hastalıkları; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji