Suriye’nin tarımsal yapısı - Can, Burhan (My University, 2005)
SURİYE'NİN TARIMSAL YAPISI Suriye yaklaşık 32°-37° kuzey enlemleri ile 35°-42° doğu boylamları arasında yer alan bir Ortadoğu ülkesidir. Aynı zamanda, insanlık tarihinin en eski uygarlıklarının doğduğu, Mezopotamya topraklarının bir kısmına da sahip olduğundan, tarımın ehlileştirilmesi hususunda insanlığa hizmet etmiş bir coğrafyaya sahiptir. Dolayısıyla bu çalışma, günümüz Suriye'sinin tarımsal yapısını irdelemek ve tarımın ülke ekonomisinde oynadığı rolü, bir coğrafyacı gözüyle sunmak hedefini taşımaktadır. Ancak adı geçen bu araştırma esas itibariyle Suriye'nin tarımsal yapısı hakkında ayrıntılı bilgi veriyormuş gibi görünse de, genel olarak Suriye'nin fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiler de içermektedir. Başka bir ifadeyle, bu araştırma çalışmasını okuyan bir okuyucu, Suriye hakkında merak ettiği hemen her sorunun (toprak özelliklerinden hidrografyasına, ikliminden bitki örtüsüne, jeomorfolojisinden demografik ve ekonomik özelliklerine…) cevabını bulma imkanına sahip olacaktır. Neticede tarımın Suriye için taşıdığı anlamın, diğer Arap Ortadoğu'su ülkeleriyle mukayese edildiğinde çok daha başka olduğu görülecektir. Zira Suriye, varlığını diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi yer altı kaynaklarına (özellikle petrol) bağlamış değildir ve çalışabilir nüfusunun yaklaşık yarısını tarım sektöründe istihdam etmektedir. Doğaldır ki bu durum, ülkenin tarımsal verimi arttırmak için birtakım proje ve çalışmalar hazırlamasına neden olmaktadır.

SYRİA'S AGRİCULTURAL STRUCTURE Syria is a Middle East State situated beetwen the 32°-37°th north latitude and 35°-42°th east latitude. Syria also includes parts of Mesopotamia, wich is the place of birth of the oldest civilizations of human history, thus Syria has a geography wich served people to deal with the cultivation of agriculture. İn his context this work will show, within a gepgraphical view, Syria's current agricultural structure and the role of agriculture within the national economy. Even if this work seems to give only information about Syria's physical, human as well as economic situation. Thus the reader of this work will get nearly all answers and information about this country concerning soil, climate, vegetation as well as demographic and economic evolution. As a result agriculture in general plays a very important role in Syria. The role of agriculture in other Arabic Middle East States is quite different. As Syria is not a state wich benefits from oil as other Arabic States do, as a consequence more than half of the working population is working in the agricultural sector. Of course such a situation is the reason why the state makes efforts to increase the agricultural productivity according to the strong increase in population.
Keywords: Tarım_Suriye