Türk romanında iktidar mücadelesi (1923-1980) - Oskay, Hüseyin Bülent (My University, 2020)
Edebiyat ve kültür tarihi ile düşünce, toplum ve siyaset tarihi arasında yakın birilişki vardır. Büyük şair, yazar ve mütefekkirler; eserleri vasıtasıyla yaşadıkları döneminsosyal ve siyasal olaylarına ışık tutarlar. Böylece hem yaşadıkları nesile ve hem degelecekteki nesillere değişik fikir perspektifleri kazandırırlar.1923-1980 arası dönem, Cumhuriyet'in ilanı ile başlayan; Tek Parti İktidarı, II.Dünya Savaşı, Çok Partili Siyasal Süreç, Soğuk Savaş, 68 kuşağı gençlik hareketleri, 27Mayıs İhtilali, 12 Mart Muhtırası gibi sosyal ve siyasal oluşum, dönüşüm ve kırılmalarınart arda yaşandığı dönemdir.Toplumun bir ferdi olmalarının yanı sıra, ortalamanın üstünde entelektüelbirikime ve birikimlerinin temellendirdiği dünya görüşüne sahip roman yazarları da, aitoldukları toplumun sosyal ve siyasal dönüm noktalarını kendi perspektiflerindenromanlarına yansıtmışlardır.Türk Romanında İktidar Mücadelesi (1923-1980) adlı çalışmada; Türkiye'deyaşanmış iktidar mücadelelerinin roman sanatına doğrudan ve/ veya dolaylı yansımaları;siyasal kurumlar, siyasal dönemler, toplum ve birey değişkenleri de göz önüne alınarakgeniş bir perspektifte incelenmiştir.

There is close relation between the history of literature and culture and history ofthought, society and politics. Great poets, writers and thinkers shed light on the social andpolitical events of their period through their works. In this way, they give differentperspectives of ideas to both the generation they live in and to future generations.The period between 1923-1980 started with the proclamation of the Republic.During this period, social and political transformations and collapses were experiencedone after another. Such as the Single Party Period, World War II, the Multi-Party PoliticalProcess, the Cold War, 68-generation youth movements, the May 27th coup d'etat andthe March 12 memorandum.In addition to being a member of the society, novelists who have an above-averageintellectual knowledge and a worldview based on knowledge reflected their social andpolitical thoughts in their novels.In this study titled Power Struggle in Turkish Novel (1923-1980); direct and / orindirect reflection of power struggles reflected in Turkish novel has been analysed bytaking political institutions, political periods, society and individual variables intoconsideration.
Keywords: 12 Mart Muhtırası; 27 Mayıs İhtilali; Cumhuriyet Dönemi; Democrat Party; Demokrat Parti; History and criticism; İktidar Mücadelesi; March 12th Memorandum; May 27th coup d’etat; Republic Period; Single Party Period; Struggle for Political Power; Tarih ve eleştiri; Tek Parti Dönemi; Three Styles of Politics; Turkish fiction; Turkish literature; Turkish Novel; Türk edebiyatı; Türk romanı; Üç Tarz-ı Siyaset