Gerekli durum analizi ile kurumsal sosyal sürdürülebilirlik kavramının ontolojik incelemesi - Akbay, Fazile Asuman (My University, 2023)
Kuruluşlar, kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarına uyum sağlama ve benimseme konusunda faaliyetler göstermektedir. Kurumsal sosyal sürdürülebilirliğe olan ilginin artmasına rağmen kurumsal sosyal sürdürülebilirlik tanımının ve yaygın kabul gören algısının eksik olduğu düşünülmektedir. Bu eksikliğin temelinde günümüze kadar gelinen süreçte sürdürülebilirliğin ekonomik ve çevresel boyutlarının daha ön planda tutulması ve sosyal sürdürülebilirliğin bu boyutların gölgesinde kalmasından kaynaklı olduğu literatürdeki birçok çalışma tarafından belirtilmektedir. Kuruluşlar sosyal sürdürülebilirlik uygulamalarını, iş uygulamalarına entegrasyonunu vaat etmektedirler ancak kavramın net olmayışı bu uygulamaların gerçekleşmesini zorlaştırmaktadır. Bu çalışma, kurumsal sosyal sürdürülebilirlik kavramının açıklığını ve uygulanabilirliğini incelemek için Gerekli Durum Analizinin ikili olasılık matris yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Öncelikle kurumsal sosyal sürdürülebilirliği kavramsallaştırmak ve firmaların sürdürülebilirlik stratejileri oluşturma süreçlerine destek vermek için kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Sonrasında “Kurumsal Sosyal Sürdürülebilirliğin boyutları nelerdir?” ve “kavramın netliğe erişememesindeki sebepler nelerdir?” sorularına odaklanılarak, sosyal sürdürülebilirlik ile ilişkili kavramları, sosyal sürdürülebilirliğin ontolojik bir analizini ve akademik literatürde kurumsal sosyal sürdürülebilirliğin temel kavramlarını araştırmak üzere Gerekli Durum Analizi yapılmıştır. Gerekli Durum Analizinde kurumsal sosyal sürdürülebilirlik kavramının varlığı için gerekli koşul olarak değerlendirilen kavramlar ortaya koyulmuştur. Bulgular, kurumsal düzeyde sosyal sürdürülebilirliğin sağlık ve güvenlik, eşitlik ve çeşitlilik, çalışma koşulları sosyal faktörleri ile birlikte yönlendirilebileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, sosyal olarak sürdürülebilir uygulamalara ulaşmanın nasıl mümkün olabileceği hakkında fikir vermektedir.

Organizations are engaged in adapting and embracing corporate sustainability practices. Despite the increasing interest in corporate social sustainability, it is thought that the definition and widely accepted perception of corporate social sustainability is incomplete. It is stated by many studies in the literature that the basis of this deficiency is that the economic and environmental dimensions of sustainability are prioritized in the process reached until today and social sustainability is overshadowed by these dimensions. Organizations promise social sustainability practices and integration into business practices, but the lack of clarity of the concept makes it difficult to realize these practices. This study was carried out using the dichotomous method of the Necessary Condition Analysis to examine the clarity and applicability of the concept of corporate social sustainability. First of all, a comprehensive literature review was conducted to conceptualize corporate social sustainability and to support companies' processes of creating sustainability strategies. Afterwards, focusing on the questions What are the dimensions of Corporate Social Sustainability? and What are the reasons for the lack of clarity of the concept?, a Necessary Condition Analysis was conducted to investigate the concepts related to social sustainability, an ontological analysis of social sustainability, and the basic concepts of institutional social sustainability in the academic literature. In the Necessary Condition Analysis, the concepts that are considered as necessary conditions for the existence of the concept of corporate social sustainability have been put forward. The findings show that social sustainability at the institutional level can be driven together with social factors such as health and safety, equality and diversity, and working conditions. These results provide insight into how it might be possible to achieve socially sustainable practices.
Ontological analysis of the concept of corporate social sustainability with necessary condition analysis
Keywords: Concept of Social Sustainability; Corporate culture; Corporate governance; Gerekli Durum Analizi; Kurumsal Sosyal Sürdürülebilirlik; Kurumsal yönetim; Necessary Condition Analysis; Ontological Analysis; Ontolojik Analiz; Organizational behavior; Örgütsel davranış; Social Sustainability Practices; Sosyal Sürdürülebilirlik Kavramı; Sosyal Sürdürülebilirlik Uygulamaları Corporate Social Sustainability; Şirket kültürü