A stochastic approach to improve supply chain resilience under disruptions : COVID-19 case - Cayvaz Parlak, Fatma (My University, 2023)
Küreselleşmeyle birlikte Tedarik Zinciri Dayanıklılığı (TZD) önemli hale gelmiştir. TZD’yi korumak veya artırmak için firmaların uygun stratejik kararlar almaları gerekmektedir. Bu tezde firma yetkilileri ile görüşülmüş ve Tedarik Zinciri aksaklıkları üzerine çalışmış olan yayınlar incelenmiştir. Ulaşım, talepte dalgalanmalar, envanter eksikliği ve hammadde kıtlığı önemli aksaklıklar olarak tespit edilmiştir. Bu aksaklıklara karşı bir stratejik planlama metodoloji sunulmuştur. Çözüm için iki amaçlı ve iki aşamalı stokastik bir model geliştirilmiştir. Birinci amaç fonksiyonu toplam maliyeti, ikinci amaç fonksiyonu aksaklık oranı yüksek tedarikçilerden hammadde taşınmasını minimize etmeyi amaçlar. İki amaçlı modeli çözmek için ağırlıklı toplam yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlara göre alternatif taşıma yollarının kullanılmasının ve tesisler arası yatay taşıma yapılmasının maliyetleri düşürdüğü tespit edilmiştir.

Supply Chain Resilience (SCR) has become important with globalization. Firms need to make appropriate strategic decisions to maintain or increase SCR. In this thesis, company officials were interviewed and the papers that worked on Supply Chain disruptions were examined. Lack of transportation, fluctuations in demand, lack of inventory and shortage of raw materials were identified as major disruptions. A strategic planning methodology is presented against these disruptions. A two-objective and two-stage stochastic model is proposed for the solution. The proposed model minimize total cost and the amount of raw materials that need to be transported from suppliers who frequently experience disruptions. A Weighted Sum Approach is used to solve the two objective model. According to the results, it has been determined that the use of alternative transportation modes and horizontal transportation between facilities reduce costs.
Aksaklıklar altında tedarik zinciri dayanıklılığını artırmak için stokastik bir yaklaşım : covıd-19 örneği
Keywords: Aksaklıklar; Capacity Disruption; COVID-19; Disruptions; Health services administration; İki aşamalı Stokastik Programlama; Kapasite Aksaklığı Supply Chain Resilience; Logistics; Lojistik; Malzeme yönetimi; Materials management; Medical instruments and apparatus; Sağlık hizmetleri yönetimi; Selecting of Transportation Modes; Taşıma Modu Seçimi; Tedarik Zinciri Dayanıklılığı; Tıbbi aletler ve donanım; Two-Stage Stochastic Programming