Örgütsel politika algısı ve örgütsel güven arasındaki ilişkide güç mesafesinin düzenleyici rolü - Gürce, Evren (My University, 2018)
Literatüre bakıldığında, örgütsel politika algısı ve örgütsel güvene ilişkin farklı kapsamlarda çalışmaların yapıldığı görülmektedir. İki kavram arasındaki ilişkinin de zaman zaman çalışmalara konu olduğu görülmekle birlikte, söz konusu ilişki üzerindeki güç mesafesi boyutunun etkisine yönelik çalışmaların yetersiz olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, örgütsel politika algısı, örgütsel güven kavramları ile Geert Hofstede’nin kültürel gruplandırmalarından biri olan güç mesafesi boyutunu bireysel olarak ele alan bir model geliştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, kişilerin örgütsel politika algıları ve örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkide güç mesafesinin düzenleyici etkisinin olup olmadığını incelemektir.

When the literature is examined, it’s seen that studies have been done in different extents related to organizational politics perception and organizational trust. Together with it being seen that the relationship between the two concepts is subject to occasional studies, it is seen that studies directed towards the effect of power distance over the relationship in question are lacking. In this study, a model has been developed which includes organizational politics perception, organizational trust, and the size of the power distance one of Geert Hofstede’s cultural groupings as a individual dimension. Main aim of this study is to examine the relationship between individual’s organizational politics perception and levels of organizational trust and whether there is a moderating effect of the power distance in this relationship.
Keywords: Business; Executives; Güç mesafesi; Güç Mesafesi Organizational Politics; Güven; International business; İşetme; İşletme; Management and organization; Organizational behavior; Organizational politics; Organizational trust; Örgütsel davranış; Örgütsel güven; Örgütsel politika; Power distance; Trust; Uluslararsı işletme; Yöneticiler; Yönetim ve organizasyon