Ortaöğretim coğrafya eğitiminde sınıf yönetimi - Çelik, Ercan (My University, 2011)
İlk insanın ortaya çıktığı günden günümüze kadar olan sürede insanlar yaptıkları bütün faaliyetlerde az veya çok doğal çevrenin etkisi altında kalmışlar kendileri de doğal çevreyi olduğu gibi kabul etmek yerine doğal çevreyi değiştirmişlerdir. Ancak insanın doğal çevreye etkisi özellikle son yüzyılda belirgin bir şekilde artmış ve maalesef genelde olumsuz yönde gerçekleşmiştir. İşte insanın çevreyle olan etkileşimini en iyi açıklayan bir bilim dalı olan coğrafyanın önemi insanın artan bu çevreyi değiştirme baskısı karşısında daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Günümüzde insanın doğal çevreyi değiştirmeye yönelik artan gayretlerine karşın değişen çevrenin insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri de artmış ve bu nedenle çevreye daha duyarlı kitlelerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Ancak bütün insanların bu hassasiyetinin gelişmesi iyi bir coğrafya eğitimi ile mümkündür. Coğrafya eğitiminin amacı ise; öğretimle birlikte insanların tutum ve davranışlarında da olumlu değişiklikler gerçekleştirmektir. Her ne kadar eğitim için belirli bir mekan ve belirli zaman ön koşul değilse de genel olarak insanların eğitimi büyük oranda okullarda ve sınıf ortamlarında gerçekleşmektedir. Sınıf ortamının özellikleri ise doğrudan eğitim kalitesine yansır. Bu çalışmamda ortaöğretimde coğrafya eğitimi için iyi bir sınıf yönetiminin özellikleri, sınıf yönetimine etki eden faktörler ve nasıl etkiledikleri, sınıfta istenmeyen davranışlar ve baş etme yolları ile coğrafya dersine özgü sınıf yönetimindeki uygulamalar ve eksiklikler ile bunların sebepleri nelerdir ve nasıl giderilir? Sorularına cevap bulmaya çalıştım Bu sorulara verilen cevaplar sınıf yönetiminin kalitesini artırarak eğitim için harcanan çabanın atıl bir çalışma olmasını önleyecek daha nitelikli, sosyal, çevre ve ülke sorunlarına duyarlı bireyler yetiştirilmesi sağlanacaktır. Anahtar Sözcükler: Coğrafya, sınıf yönetimi, eğitim, öğretim.

People as possible to the present day, the first man appeared in all the activities they themselves have remained more or less under the influence of the natural environment as well as the natural environment have altered the natural environment rather than to accept. However, the effect of the natural environment of man has increased markedly in the last century and, unfortunately, was generally negative. That's the human interaction with the environment that best describes the importance of geography is a science of man in the face of increasing pressure to change this environment is emerging more clearly. Today, despite efforts by the changing environment for people to change the natural environment on the negative effects of increased human life and therefore more sensitive to the environment has led to the emergence of the masses. However, the development of all people, this sensitivity is possible with a good geography education. The purpose of education in geography, teaching the people to realize positive changes in attitudes and behavior. Although education is not a prerequisite for a specific place and time specified in the training of people in general, carried out largely in schools and classroom environments. Directly reflected in the quality of education in the classroom features. This study is a good class management features for the education of geography in secondary education, classroom management and how they affect the factors affecting the classroom geography lesson with undesirable behaviors and ways of coping with lack of specific class management practices and what are the reasons they sought answers to the questions and how to troubleshoot. The answers to these questions of classroom management effort spent on improving the quality of education prevent them from being idle to a more qualified work, social, environmental and training of individuals will be sensitive to the problems of the country. Geography, classroom management, education, teaching
Keywords: Coğrafya Eğitimi; Öğrenim ve Öğretim_Coğrafya; Öğrenim ve Öğretim_Ortaöğretim; Sınıf Yönetimi