Ailenin örgütsel ve yapısal niteliğinin 60-72 aylık çocukların sosyal-duygusal uyum düzeyine etkisi - Işık, Baran (My University, 2006)
Bu araştırmada, ailenin örgütsel ve yapısal niteliğinin 60–72 aylık çocukların sosyal-duygusal uyum düzeyine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Genel tarama türlerinden biri olan ilişkisel tarama modelinin uygulandığı araştırmada, ailelerin örgütsel ve yapısal niteliğini ölçmek amacı ile Epstein, Bolwin ve Bishop (1983) tarafından geliştirilen ve Bulut (1990) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Aile Değerlendirme Ölçeği”, çocukların sosyal-duygusal uyumlarını ölçmek amacı ile Önder ve arkadaşlarının (2004) geliştirdiği “Marmara Sosyal-Duygusal Uyum Ölçeği”nin araştırmacı tarafından 60–72 aylık çocuklar için uyarlanan formu kullanılmıştır. Ölçme araçları, 2005–2006 eğitim-öğretim yılında, İstanbul İli’ndeki 16 resmi okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 524 çocuk ile onların ebeveynlerine uygulanmıştır. Araştırma bulguları, ailelerin örgütsel ve yapısal niteliğinin; ebeveynlerin öğrenim durumuna, ekonomik durumlarını değerlendirmelerine, eşleri ile ilişkilerini nasıl gördüklerine, sahip oldukları çocuk sayısına, annelerin yaşına ve çalışma durumuna, babaların yaptıkları işten memnun olma düzeylerine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiğini; babaların yaşına, annelerin yaptıkları işten memnun olma düzeylerine, ebeveynler arasındaki yaş farkına, İstanbul’da yaşama sürelerine ve yaptıkları işlere göre ise anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Ailelerin örgütsel ve yapısal niteliği ile 60–72 aylık çocuklarının sosyal-duygusal uyum düzeyi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ve negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Ailelerin işlevleri sağlıksızlaştıkça, çocuklarının sosyal-duygusal uyum düzeyi de anlamlı bir şekilde azalmaktadır.

The aim of this research is to define the effect of organizational and structural quality of family on social-emotional adaptation level of 60-72 months old children. The relational scanning model used in this research which is one of the general scanning types. “Family Evaluation Scale”, which was developed by Epstein, Bolwin and Bishop (1983) and adapted into Turkish by Bulut (1990), was used to measure organizational and structural quality of families and “Marmara Social-Emotional Adaptation Scale” developed by Önder and friends in 2004 is used to measure social-emotional adaptation level of children the scale was adapted for 60-72 months old children by the researcher. The measurement tools were applied to 524 children who were studying in 16 official pre-school education program and their families. The outputs of the research shows that organizational and structural quality of families statistically differs according to educational level of parents, their evaluation about their economical situation, how they assume their relation with their partners, the number of children they have, age and employment of the mothers, the professional satisfaction of the father. It was found that organizational and structural quality of families does not differ according to professional satisfaction of mother, age difference between parents, how long they lived in Istanbul and their jobs. A statistically meaningful and negative relation was found between organizational and structural quality of families and social-emotional adaptation level of 60-72 months old children. As the functions of families become unhealthy, the social-emotional adaptation level of children meaningfully decreases.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Duygusal Zeka; Eğitim Psikolojisi; Okul Öncesi Eğitim